EkolojiManşetYerel

Mahkemenin iptal ettiği Zori Çayı’ndaki HES’e bakanlık yeniden onay verdi

0

Diyarbakır‘ın Kulp ve Batman‘ın Sason ilçeleri arasındaki Zori Çayı üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES)’le ilgili yargının verdiği iptal kararına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ikinci bir “olur” verdiği ortaya çıktı.

Köylülerin açtığı dava sonucu 2022 yılında idare mahkemeleri iptal kararı vermişti.

Çermik Gazetesi’nden Özgür Ayaydın‘ın aktardığına göre, iptal kararına rağmen Bakanlık bugün “ÇED olumlu raporu”nu yeniden askıya çıkarttı. Diyarbakır Valiliği‘nin internet sitesinde, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü – ÇED Olumlu Kararının Askıda İlan Edilmesi Hk” başlığı ile yayımlanan ilanda süreç anlatıldı. 

7 köyü etkiliyor

Buna göre, kurulması için çalışmalara başlanılan Metin HES‘in (Kayser Barajı) Zori Çayı çevresindeki yedi köyü etkiliyor. İlanda bahse konu projeye Bakanlıkça 2014 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” raporu verildiği belirtiliyor ve kamulaştırma çalışmaları devam ederken 2021 yılında, kararın iptali için dava açıldığı ifade ediliyor.

İlanda şöyle deniliyor:

“Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi tarafından bilirkişi görevlendirmesi yapılmış ve bilirkişi raporu 01.04.2022 tarihinde Diyarbakır 3. İdare Mahkemesine sunulmuştur. Bilirkişi raporu sonrasında Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi bilirkişi raporu tespitlerini dayanak göstererek “ÇED Olumlu Kararı”nın iptali yönünde karar vermiştir. Ayrıca ÇED Olumlu Kararının yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle bakanlığımız aleyhine, Diyarbakır 3. İdare Mahkemesinde görülen başka davada ise, yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde; 31 Mart 2023’de ‘dava konusu işlemin iptaline’ karar verilmiştir.”

Mahkemenin bu kararından sonra projeye ait tüm faaliyetlerin durdurulması ve dava konusu işlemin iptaline yönelik tüm işlemlerin yerine getirilmesi için Kulp Kaymakamlığı’na 14 Nisan 2023’de yazı verildiği belirtilen ilanın son kısmında ise mahkemelerin kararlarına rağmen aynı projeye bir kez daha onay verildiği ve halkın görüş ve önerilerinin alınması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü‘nde askıya çıkarıldığı belirtildi.

Yeniden dava açılacak

Köylüler adına Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi’nde dava açan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Milletvekili Serhat Eren, 2014’te verilen olumlu ÇED raporlarını Diyarbakır ve Batman’da açtıkları davalar ile geçen yıl iptal ettiklerini söyledi: ”

Mahkeme kararını tanımıyorlar. Mahkeme verdiği kararda, arada yapılacak olan HES’in doğayı tahrip edeceğini, insanların temel yaşam kaynaklarını sonlandıracağını belirtmişti. Biz yeniden dava açacağız.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.