Eğitimİnsan HaklarıManşetTürkiye

Anaokullarındaki çocuklara tek öğünlük ücretsiz yemek 2026’ya ertelendi

0

Anaokullarına ücretsiz bir öğün yemek uygulaması 14 Eylül 2026 tarihine ertelendi. Uygulama, AKP‘nin seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

Karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre  ‘Okul Gıdası Hakkında Tebliğ’deki, “okullarda 11 Eylül 2023’ten itibaren ücretsiz bir öğün verilmesi”ni öngören  geçici birinci fıkra değiştirildi ve yaklaşık 5 milyon öğrencinin yararlanmasının öngörüldüğü ve hazırlıkların yapıldığı uygulama uygulaması üç yıl daha ertelendi.

Ne olmuştu?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl okul öncesi eğitimde ücretsiz okul yemeği uygulamasını başlatmıştı. MEB’in uzun yıllardır taşımalı eğitim ile pansiyonlu okullarda uyguladığı ve daha sonra yaygınlaştırma kararı verdiği ücretsiz okul yemeği uygulaması geçen eğitim-öğretim yılında önce toplamda 1,4 milyon öğrenci için hayata geçirildi. Daha sonra atılan adımlarla 1,8 milyon öğrencinin yararlanmaya başladığı “ücretsiz okul yemeği” uygulaması kapsamında öğlen ya da ailelerin tercihine göre sabah bir öğün yemek veriliyordu.

Ancak uygulamanın yaygınlaştırılması yerine ücretsiz okul yemeği projesi 2023-2024 eğitim-öğretim yılı başında “geçici süreyle” durduruldu. MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği 8 Eylül tarihli yazıda,  yalnızca  depremin etkilediği 11 ilde okul öncesindeki çocuklara haftada 5 gün bir öğün yemek verilmesi istendi.

Karar sonrası, okul yönetimleri velilere gönderdiği mesajlarda beslenme çantalarının veliler tarafından hazırlanması gerektiği, bakanlığın ücretsiz yemekle ilgili tasarrufunun olmayacağı bildirildi.

 

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.