2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKadınManşet

AFAD, İskenderun’da kadınların ‘Kızkardeşlik Köprüsü’ ile kurdukları çadırları kaldırdı, malzemelere el koydu

0

Depremin en büyük yıkım yarattığı bölgelerden İskenderun’daki Mustafa Kemal çadır alanında, Ekmek ve Gül,  Rotary Kulübü ve sendikaların depremzedeler için kurduğu çadırlar, AFAD tarafından kaldırıldı.

Ekmek ve Gül’ün Kızkardeşlik Köprüsü adıyla kurduğu dayanışma organizasyonuyla topladığı hijyen, oyuncak, eğitim, sağlık malzemelerinin olduğu depolarına da el konarak gönüllüler alandan uzaklaştırıldı.

Çadır alanı, depremin ilk günlerinde pek çok gönüllü kuruluşun çabalarıyla oluşturulmuş; alanda depremzedelerin en temel ihtiyaçlarının karşılanması için tamamen gönüllü emekle barınma, beslenme, hijyen, sağlık, çocuklar için etkinlik alanları oluşturulmuştu.

Günler sonra AFAD aynı alana boş çadırlar kurdu ancak ihtiyaç duyulan malzemeler sağlanmadı ve gönüllüler çalışmalarına devam etti.

Dün sabah Rotary Kulübü’nün çadırlarını söküp yerine boş çadırlar kuran AFAD, Ekmek ve Gül’e de “Alanı boşaltın, kontrolü biz alacağız” dedi. Ekmek ve Gül’den kadınların ifadelerine göre, alanda ve çevre mahallelerdeki kadın ve çocuklara dağıtmak üzere içinde hijyen, oyuncak, eğitim, sağlık malzemelerinin olduğu depolara da el konularak gönüllüler alandan uzaklaştırıldı.

Ekmek ve Gül, AFAD’ın girişimiyle ilgili şu soruları sordu:

  • Depremden canlarını zor kurtaran, dondurucu soğukta çocuklarıyla açıkta kalan, yiyecek yemek, içecek su, temiz kıyafet, hijyen malzemesi bile sağlamadığınız insanlar için depremin ilk günlerinde kurulan bu alanda siz yoktunuz, biz vardık. Depremin ilk günlerinde neredeydiniz?
  • Neden depremin ikinci bomboş çadırları insani koşulları sağlamadan yan yana dizip gittiniz, neden insanların çadır koşullarını düzeltmediniz, neden banyo, temizlik, sağlık, hijyen ihtiyaçlarını gidermediniz, neden bütün bunları yapmak üzere alanda emek verenleri gönderiyorsunuz?
  • Neden insanlara halen konteyner sağlamadınız, neden kadınlar ve çocuklar için güvenli alanlar oluşturmadınız, neden bu ihtiyaçları gidermek üzere ülkenin dört bir yanından gelip dayanışma gösterenleri uzaklaştırıyorsunuz?
  • Şimdi bu alanda yaşayan depremzedelerin ihtiyaçları nasıl giderilecek, burada gönüllülerin desteğiyle kurulan ortak yaşamda söz ve karar sahibi olan kadınların ve çocukların ihtiyaçları nasıl giderilecek, AFAD tek yetkili dediğiniz yerde gönüllülerin yürüttüğü psikososyal destekleri kimlerle, nasıl gidereceksiniz?

Kadınlar, “Dayanışma, etkinlik, sağlık çadırlarına siz el koyarsınız, biz yenisini kurarız, ülkenin dört bir yanından kadınların depremzede kızkardeşleri için gönderdiği malzemeleri yine dağıtırız” dedi.

Tepkiler

Kadınlar ve kadın örgütleri AFAD’ın çadırlara el koymasına tepkili.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.