Macron, iklim kriziyle mücadeleyi Anayasa’ya eklemek için referandum çağrısında bulundu

Fransa Cumhurbaşkanı Anayasa’nın birinci maddesinde biyolojik çeşitlilik ile çevre ve iklim değişikliğiyle mücadeleden bahsetmeye istekli olduğunu söyledi.

Fransa, anayasasını çevreye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye atıfta bulunacak şekilde revize etmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron pazartesi günü yaptığı açıklamada bu konuda referanduma gitme sözü verdi.

Macron, Yurttaş İklim Konseyi’ne yaptığı açıklamada Anayasa’nın birinci maddesinde biyolojik çeşitlilik ile çevre ve iklim değişikliğiyle mücadeleden bahsetmeye istekli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı bu madde değişikliğinin referandum ile karar verileceğini söyledi. Ancak referandumun gerçekleşmesi için öneriyi Parlamento’nun alt ve üst meclislerinin de kabul etmesi gerekiyor.

Hükümet eleştiri altında

Macron hükümeti iklim krizine ilişkin hızlı ve etkili adımlar atmaması sebebiyle büyük bir eleştiri altındaydı. Cumartesi günü Paris Anlaşaması’nın beşinci yıldönümünde düzenlenen sanal iklim zirvesine katılan Macron’un konuşması da büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

Macron 2025’te petrol, 2035’te doğalgaza yönelik ihracat finansmanını sona erdirme sözü verdi. Ancak bu taahhüt pek çok çevre grubu tarafından yeterli görülmedi.

Fotoğraf: Xinhua/Wang Ying

Fransa’da Yeşiller yükselişte

Hükümetin yetersizliğine karşı Fransa’da yükselen bir yeşil hareket var. Fransa Yeşiller Partisi yazın başında yapılan bölgesel seçimlerde büyük bir ivme kazandı.

Macron taraftarları, Yeşiller Partisi’nin 2022 Başkanlık seçimlerinde Macron’a soldan gelen desteği aşındırabileceği endişesini taşıyor.

Mahkemeden baskı

Geçtiğimiz ay, Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi hükümete sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak iklim politikalarını yürürlüğe koyduğunu göstermesi için üç ay süre vermişti.

Macron, 2018’in sonlarında ortaya çıkan hükümet karşıtı “sarı yelek” protestolarına yanıt olarak Yurttaş İklim Konseyi‘ni kurdu. Ancak bu da göstermelik bir konuşma alanı olarak tasarlandığı düşünülerek oldukça eleştiri topladı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR