Londra’nın kalbinde kapitalizmi protesto işgali

Şirketlerin açgözlülüğünü ve kapitalizmi protesto etmek için cumartesi günü başlayan Londra‘yı işgal eylemi üçüncü gününe girdi.

Londra Borsası’nın bulunduğu bölgeyle ünlü St Paul Kilisesi’nin bulunduğu alanda yaklaşık 100 civarında çadır kurulurken, 250 civarında göstericinin geceyi bu çadırlarda geçirdiği bildirildi.

Gösteriler New York’ta başlayan ve küresel düzeyde yayılan ”Wall Street’i işgal et” kampanyasının bir parçası.

ABD’deki eylemler yaklaşık dört hafta önce başladı ve geçtiğimiz günlerde İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye sıçradı.

Göstericilerin kendi aralarında gıda, hijyen gereksinimlerinin karşılanmasını örgütlemek üzere gruplar oluşturuyorlar.

Göstericilerden Belinda Singh ise, ”egemen elitlerle bir tür iletişim arayışında olduklarını”, hazırladıkları manifestoyu yakında dağıtacaklarını söyledi.

Singh, ”Buradayız çünkü zenginliğin eşit dağılımını, azınlıkların seslerinin duyulmasını ve yolsuzluğa bulaşmış sistemin değişmesini istiyoruz” dedi.

Cam silici James Awberry de, eylemcilerin bir grup hiip olmadıklarını belirterek, ”Derdimiz tek değil, buraya da bir tek günlük eylem için gelmedik. Daha önceki eylemlerin başarıya ulaşamamasının nedeni bir gün sürmesi ve tek bir konu üzerine odaklanmasıydı. Burada ise çok sayıda sorun gündemde ve ne kadar gerekirse o kadar kalmaya da kararlıyız” dedi.

St Paul Kilisesi’nin yöneticilerinden, rahip Giles Fraser ”insanların barışçı protesto haklarını kullanmalarından memnun olduklarını” belirterek, ”temel kaygılarının kilisenin normal faaliyetlerine devam edebilmesi olduğunu ve herkesin de buna saygı göstermesini beklediklerini” söyledi.

Londra Borsası’nın bulunduğu Paternoster Meydanı ise polis kuşatması altında. Emniyet güçleri, protestocuların çadırlarını önce burada kurma taleplerine izin vermedi.

Hükümet ise eylemlerin bir çözüm olmadığını savunurken, Dışişleri Bakanı William Hague, hükümetin borç yükü ve bütçe açığını kontrol altına almasının sorunu çözebileceğini öne sürdü.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR