Dünyaİklim ve EnerjiManşet

Londra’daki düşük emisyonlu bölge uygulaması, tüm şehri kapsayacak şekilde genişletilecek

0

İngiltere’nin başkenti Londra’nın belediye başkanı Sadiq Khan, halihazırda uygulanan ultra düşük emisyon bölgesi (ULEZ) sınırlarının 29 Ağustos 2023’ten’tan itibaren şehirdeki 9 milyon insanın tamamını kapsayacak şekilde genişletileceğini söyledi.

Buna göre önümüzdeki Ağustos ayından itibaren çevreyi en çok kirleten araçlar, tüm Londra metropolünü kapsayacak şekilde genişletilen Ultra Düşük Emisyon Bölgesine girmek için günde 15 dolar ödeyecek.

Uygulamanın sınırları Nisan 2019’da başladığından bu yana bir kez genişletildi ve şu anda Londra’nın Kuzey ve Güney Dairesel iç çevre yolları ve şehir merkezi içinde geniş bir alanı kapsıyor.

Yalnızca 2005’ten sonra tescil edilen benzinli arabalar ve Eylül 2015’ten sonra tescil edilen dizel arabalar, nitröz oksit emisyonları konusunda ULEZ standartlarını karşıluyor ve ödemeden muaf tutuluyor.

‣ Avrupa’da ‘düşük emisyonlu bölge’ uygulaması giderek yaygınlaşıyor

Otobüs hizmetlerinin de paralel bir şekilde Londra dışında genişleyeceğini duyuran Khan, daha eski ve daha ağır araçlardan kaynaklanan hava kirliliğinin Londralıları “beşikten mezara kadar hasta” ettiğini söyledi:

“Şehrimiz zehirli hava tarafından boğuluyor ve Londralıları öldürüyor, astıma, bunamaya ve hatta kansere yol açıyor. Doğmamış bebeklerin karaciğerlerinde ve beyinlerinde bile hava kirliliği parçacıkları bulundu. Boş durup bunun devam etmesine izin veremeyiz.”

Havayı herkes için temizlememiz gerekiyor

Londra’da her yıl yaklaşık 4 bin  hava kirliliğine uzun süreli maruz kalma nedeniyle 4 bin erken ölüm yaşandığını belirten Belediye Başkanı, en fazla ölümün Londra’nın dışındaki ilçelerde olduğunu ekledi:

“Bu yüzden bu genişletme çok önemli; havayı herkes için temizlememiz gerekiyor.”

Öte yandan uygulama büyük bir muhalefetle karşılanıyor. Bazı anketlere göre çoğunluk, uygulamanın genişletilmesini istemiyor. Ancak Khan, beş milyon kişinin daha temiz havaya ulaşacağını belirterek uygulamanın genişletilmesinde kararlı olduğunu belirtiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.