Dünyaİnsan HaklarıManşet

Londra’da 300 bin kişi Gazze için yürüdü

0
Fotoğraf: Henry Nicholls / AFP

Birleşik Krallık’ta ‘hassas gösterilerin’ polis tarafından denetlenmesine ilişkin yoğun siyasi tartışmaların yaşandığı bir haftanın ardından dün (11 Kasım) yüz binlerce kişi İsrail‘in Gazze üzerinde devam eden bombardımanını protesto etmek üzere Londra‘nın merkezinde barışçıl bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Metropol Polisi teşkilatı ülkenin dört bir yanından yaklaşık 300 bin kişinin başkente akın ettiğini belirtirken, Filistin yanlısı gösterinin organizatörleri bu sayının 800 bine yaklaştığını ve İngiltere tarihindeki en büyük yürüyüşlerden biri olduğunu kaydetti.

Filistin yanlısı gösteri barışçıl bir şekilde gerçekleşirken, gösteriye katılanların birçoğu İsrail devletinin ortadan kaldırılmasına destek anlamına gelen “nehirden denize” sloganları attı.

Fotoğraf: Hollie Adams / Reuters

Polis ayrıca yürüyüşte atılan antisemitik (Yahudi karşıtı) ve ırkçı sloganlar ve pankartlar da dahil olmak üzere en az beş nefret suçu iddiasını araştırdığını söyledi.

Yetkililer pankartların birinde “Auschwitz’in ikizi Gazze’ye hoş geldiniz” yazdığını söyledi.

Fotoğraf: @@jeremycorbyn / X

Polis, bir başka kişinin de antisemitik bir benzetme olan dünyaya sarılmış bir İsrail yılanını tasvir eden bir pankart taşıdığını, başına Hamas bantları taktığı görülen iki kişinin de arandığını bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, 10 Kasım’da yaptığı açıklamada İsrail’in bombardımanının 7 Ekim’den bu yana 11 bin 78 kişinin ölümüne yol açtığını, 1,5 milyon kişinin de yerlerinden edildiğini belirtti.

Fotoğraf: Henry Nicholls / AFP

‣ Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan ‘Gazze’de ateşkes’ için yürüdü
‣ Gazze’de hayatta kalma mücadelesi savaş suçları, su krizi, açlık, hastalık riskleriyle sürüyor

Karşı protestocular polisle çatıştı

Dün sabah aşırı sağcı eylemcilerden oluşan bir kalabalık, Ateşkes Günü töreni öncesinde Whitehall‘daki Cenotaph yakınlarında bir araya geldi. Polisin eylemcileri durdurmaya çalışmasıyla grup ile kolluk arasında arbede çıktı. “Ölene dek İngiltere” sloganları atan grup polis bariyerini zorladı. Polis eylemcilere copla müdahale etti.

Chinatown’da da karşı protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Sloganlar atan göstericiler polis memurlarına “Artık İngiliz değilsiniz” diye bağırdı. Metropol polisi, memurların “bölgede önemli sayıdaki karşı protestocuların saldırganlığıyla karşı karşıya kaldıklarını” söyledi.

Fotoğraf: Justin Tallis / AFP

Aşırı sağcı İngiliz Savunma Liginin kurucusu ve eski lideri Tommy Robinson da protestocu kalabalık arasındaydı.

Akşam saatlerinde Parlamento Meydanında yaklaşık 150 kişilik bir sağcı protestocu grubunun da aralarında bulunduğu başka çatışmalar da yaşandı. BBC’nin aktardığına göre, Allah hakkında hakaret içerikli bir slogan atıldı ve bir Filistin bayrağı yırtıldı.

Dün gece itibarıyla polis 126 kişinin tutuklandığını ve çatışmalar sırasında dokuz polis memurunun yaralandığını açıkladı. Polis, tutuklananların büyük çoğunluğunun aşırı sağcı karşı protestocular olduğunu söyledi. Akşam saatlerinde Belgravia‘daki Grosvenor Meydanında yaklaşık 150 kişilik Filistin yanlısı bir protestocu grubu havai fişek patlattıkları gerekçesiyle gözaltına aldı.

‣ Dünyadan barış çağrıları yükselirken İsrail tankları Gazze sınırına yaklaşıyor
‣ İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli
‣ İsrail: Askerlerimiz Gazze’nin kalbinde, Hamas’ı köşeye sıkıştırdık

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.