DünyaManşet

İsrail: Askerlerimiz Gazze’nin kalbinde, Hamas’ı köşeye sıkıştırdık

0
Fotoğraf: İsrail Savunma Kuvvetleri

İsrail, Filistin bölgesinde Hamas‘ı yok etmek için Gazze’nin merkezine operasyon düzenlediğini ve militan grup liderinin buradaki bir sığınakta tuzağa düşürüldüğünü açıkladı.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan ve bir aylık süreçte yaklaşık yüzde 40’ı çocuk olmak üzere 10 binden fazla sivilin ölümüne neden olan savaşta İsrail ordusu, Hamas’ın bölgenin kuzeyindeki kalesi Gazze Şehri’ne odaklanmış durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Volker Turk bölgeye yaptığı ziyaretin başlangıcında yaptığı açıklamada, “Tam bir ay boyunca katliam, aralıksız acı, kan dökülmesi, yıkım, öfke ve umutsuzluk yaşandı” dedi.

Fotoğraf: Mohammed Al-Masri / Reuters

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün  (7 Kasım) televizyonda yayımlanan bir basın toplantısında İsrail askerlerinin Gazze Şehri’nin kalbine ilerlediğini ve Hamas’ı “köşeye sıkıştırdıklarını” söyledi.

Gallant, yaya, zırhlı araçlı ve tanklı İsrail birliklerin tek hedefinin “Gazze’deki Hamas teröristleri, onların altyapısı, komutanları, sığınakları, iletişim odaları” olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Bassam Masoud / Reuters

‣ İsrail-Hamas savaşı ‘sivillerin benzeri görülmemiş ızdırabıyla’ sürüyor: İnsanlık üstün gelmeli

‘Hamas lideri köşeye sıkıştırıldı’

Hamas’ın Gazze’deki en üst düzey lideri Yahya Sinwar‘ın sığınağında köşeye sıkıştırıldığını belirten Gallant, “bir ay önce İsrailli sivillere, kadınlara ve çocuklara saldırmak gibi canice bir karar alan kişinin Sinwar olduğunu” söyledi.

Gallant şimdi de Sinwar’ın çevresiyle bağlantısının kesilmiş durumda olduğunu ve emir komuta zincirinin zayıfladığını belirtti.

Hamas’ın askeri kanadı Sinwar’ın olası akıbeti hakkında bir yorumda bulunmadı.

Gallant, şehrin altında, okulların ve hastanelerin altından geçen ve militanlar için silah depoları, iletişim odaları ve saklanma yerleri barındıran kilometrelerce tüneller bulunduğunu söyledi.

Fotoğraf: Mohammed Al-Masri / Reuters

‣ Guterres: Gazze çocuklar için bir mezarlığa dönüşüyor

Reuters’ın aktardığına göre, güvenlik kaynakları İsrail ordusunun Hamas’ın tünel labirentinin bulunarak bunun etkisiz hale getirmeye odaklanıldığı, savaşının bir sonraki aşamasına başladığını ve bunun aylar sürebileceğini kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu televizyonda yaptığı bir açıklamada “Hamas üzerindeki baskıyı her gün, her saat arttırıyoruz. Şu ana kadar yer üstünde ve yer altında binlerce terörist öldürdük” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, Hamas militanlarının yakınlardaki hastanelerden İsrail güçlerine tanksavar füzeleri ateşlediğini ve askerlerin Gazze’nin kuzeyindeki bir okulda gizlenmiş silahlar bulduğunu açıkladı.

Küçük, yoğun nüfuslu yerleşim bölgesini 16 yıldır yöneten Hamas’ın askeri kanadı, savaşçılarının ilerleyen İsrail güçlerine ağır kayıplar verdirdiğini açıkladı.

İki tarafın da savaş alanındaki iddiaları doğrulanamadı.

Fotoğraf: Mohammed Salem / Reuters

‣ İsrail: Hamas rehineleri bırakana dek Gazze’ye gıda, su, ilaç, elektrik, yakıt yok

‘Rehinelerimiz bırakılmadan ateşkes söz konusu olamaz’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 6 Kasım’da yaptığı açıklamada rehineler serbest bırakılmadan Gazze’ye yönelik saldırılarda “ateşkes olmayacağını” söyledi.

ABC’nin aktardığına göre Netanyahu, “Rehinelerimiz serbest bırakılmadan Gazze’de ateşkes, genel ateşkes olmayacak” diye konuştu.

ABD‘li yetkililer İsrail’e Gazze’de insani yardım amaçlı bir ateşkesi kabul etmesi için baskı yaptıklarını belirtiyor ancak şu ana kadar İsrail buna ikna olmuş değil. 6 Kasım’da Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yapan ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanında taktiksel duraklamaların kullanılması konusunu ele aldı.

Fotoğraf: Ahmed Zakot / Reuters

Biden ile görüşmesinin ardından verdiği bir röportajda Netanyahu, savaşın geleceğinde taktiksel duraklamaların bir olasılık olabileceğinin sinyalini verdi.

“Taktiksel küçük duraklamalara gelince – bir saat burada, bir saat orada – bunları daha önce de yaşadık. Sanırım malların, insani yardım mallarının içeri girmesini ya da rehinelerimizin, bireysel rehinelerin ayrılmasını sağlamak için koşulları kontrol edeceğiz. Ancak genel bir ateşkes olacağını sanmıyorum.”

Netanyahu daha önce “insani ateşkes” konusunu gündeme getiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinden kısa bir süre sonra geçici bir ateşkes fikrini reddetmişti.

Netanyahu, “Tüm gücümüzle devam ettiğimizi ve İsrail’in rehinelerimizin serbest bırakılmasını içermeyen geçici bir ateşkesi reddettiğini açıkça ifade etmiştim” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.