Spor

Londra Olimpiyatları’na 100 gün kaldı

0

Londra Olimpiyatları’nın başlamasına 100 gün kala düzenlenen etkinlikler çerçevesinde olimpiyat sloganı da açıklandı: Bir kuşağa ilham ver.

Londra Olimpiyat Komitesi Başkanı Seb Coe kentin batısındaki bir botanik bahçesinde, 25 bin çiçekten oluşan dev olimpiyat halkalarının açılışını yaptı.

Seb Coe “Beklentiler yüksek ve biz de sizleri hayal kırıklığına uğratmayacağız.” diye konuştu.

Bu arada bir BBC anketi, halkın %64’ünün olimpiyatlar için vergi mükelleflerinin kesesinden yapılan masrafı fazla bulduğunu ortaya koydu.

Ancak katılımcıların %55’i, İngiltere’ye getirileri açısından, yapılan masrafın karşılığının alınacağı görüşünde.

Telefonla 2 bin kişiye ulaşılarak yapılan ankete göre Londra’dan uzaklaştıkça yapılan masrafı fazla bulanların oranı artıyor.

İngiltere hükümeti olimpiyatlar için kamu bütçesinden 9,3 milyar sterlin (14,8 milyar dolar) ayırdı. Londra’nın pekçok semtinde de belediye vergileri artırıldı.

Bu bütçe, olimpiyatlara evsahipliği başvurusunun yapıldığı 2005 yılında öngörülenin neredeyse dört katı.

Kültür Bakanı Jeremy Hunt, BBC’ye “Bence insanlara ‘Yapılan harcamanın karşılığı alındı mı?’ sorusu olimpiyatlardan sonra, ülke için ne kadar iyi olduğunu gördükten sonra yöneltilmeli.” dedi.

Bakan Hunt ülke çapında 69 “canlı nokta” kurarak, herkesi olimpiyatların bir parçası yapmaya çalışacaklarını söyledi.

Kumdan kaleler

Londra Olimpiyatları 27 Temmuz’da, kentin doğusundaki Stratford’da bulunan Olimpiyat Stadyumu’ndaki törenle başlayacak.

Oyunlara 70 gün kala İngiltere’de dolaştırılmaya başlayacak olan olimpiyat meşalesi bu törende stadyuma getirilerek olimpiyat ateşi yakılacak.

Olimpiyatlara 100 gün kala açılışı yapılan çiçekten olimpiyat halkaları ise kentin batısında, her gün Heathrow Havaalanı’na inen binlerce yolcunun havadan görebileceği Kew Botanik Bahçeleri’nde yer alıyor.

50 metrelik bir alana yayılan halkalar için 20 bin adet menekşe, hercai menekşe ve elma nanesi kullanıldı.

Londra 2012 Komitesi Başkanı Lord Coe da bahçeye bir meşe fidanı dikecek. İngiltere’nin modern olimpiyatların kuruluşundaki rolünü kutlamak için bu yıl ülkede 40 meşe fidanı dikiliyor.

Bu fidanlar, modern olimpiyatların babası Baron Pierre de Coubertin’in anısına 1890 yılında dikilmiş bir ağacın palamutlarından yetiştirildi.

100 günlük geri sayımı kutlamak için öğrenciler bu hafta ülkenin güney kıyılarındaki Weymouth’da dev bir kumdan kale yapmışlardı.

Bugün de Londra’nın ünlü tiyatrolar semti West End’deki müzikal, tiyatro ve dans gösterilerinin oyuncuları ile İngiltere’nin olimpiyat atletleri, kent merkezindeki Trafalgar Meydanı’nda “Hoşgeldin Dünya” adlı bir performans sergileyecek.

Güvenlik

Öte yandan Londra Olimpiyatları’na 10 bin güvenlik görevlisi sağlayacak olan G4S şirketinin yöneticisi Mark Hamilton, bu 10 bin kişiyi seçme sürecinde büyük ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Hamilton “Muazzam bir ilgi oldu; olağanüstü adaylardan başvurular gelmeye devam ediyor.” dedi.

Hamilton’a göre 67 bin kişi söyleşiye çağrıldı, 3 bin kişi eğitime başladı ve 1400 kişi de görev başında.

Ve olimpiyatlarda üç kez altın madalya kazanan Usain Bolt, Londra’da 100 metreyi 9,4 saniyede, 200 metreyi de 19 saniyede koşarak dünyayı “hayrete düşürmek” istediğini söyledi.

(BBC)

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.