GündemManşetTürkiye

Libya tezkeresi Meclis’ten geçti

0

TBMM Genel Kurulu, Libya‘ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında bugün (2 Ocak) toplandı. Tezkere üzerine yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Elektronik yöntemle yapılan oylama sonucu tezkere 184’e karşı 325 oyla kabul edildi. Tezkerenin geçmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun yeterli olduğu oylamada, toplamda 509 milletvekili oy kullandı.

Tezkere’de ne var?

Meclis’te kabul edilen tezkere, hükümete Libya’ya asker gönderme yetkisi veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya’daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi. Libya’ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı ile TSK’nin hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Tezkerenin kullanım amaçları şöyle belirtildi:

“Milli çıkarlara yönelik her türlü tehdide karşı önlem almak, Libya’daki gayrimeşru grupların Türkiye’nin menfaatlerine yönelik, saldırılarını bertaraf etmek, Kitlesel göç gibi risklere karşı önlem almak, Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak.”

Asker gönderilmesi halinde Libya, Türk birliklerinin bulunacağı 13’üncü ülke olacak.

Usül tartışması

Tezkere’nin oylanmasından önce CHP, başkanın tatilde olan Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olmadığını öne sürerek usul tartışması açtı. Usule ilişkin itirazlara yanıt veren Şentop, Anayasa’nın 93’üncü maddesine göre toplantı çağrısını yaptığını, TBMM’yi değil Genel Kurul’u toplantıya çağırdığını ve bunun Anayasa ve İçtüzük’e uygun olduğunu söyledi.

Tezkerenin okunmasının ardından parti grupları adına konuşmalar yapıldı. Parti temsilcilerinin yaptığı konuşmalar özetle şöyle:

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray: İktidar ekonomik kriz şartlarında ayakta duruma mücadelesi veren Türk milletine geçici huzuru çok gördü. Bu acele neden? Tezkere onaylandığı anda Türkiye husumetlerle yüz yüze kalacak. Ağır bedeller ödetebilecek oldu bittilerle karşı karşıyayız. Tezkere bizi Arap coğrafyasında bir nefret objesi haline getirecek.Rusya ile karşı karşıya geleceğiz. Askerimiz Vietnam gibi çatışmaların ortasında kalabilir. Tezkere bu kadar önemli diyorsunuz, bir tane bakan yok.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay: Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sebebiyle bir şer ittfakı kurulmuştur. Sahada sondaj ve araştırma gemileriyle yapılan tatbikat kararlı adımlardır. Bu kapsamda Libya ile yapılan anlaşmalar Akdeniz’deki hakkımızın korunması için isabetli adımlardır. Muhtırada Libya’dan davet gelmesi halinde Libya’ya gidebileceği hükme bağlanmıştır…. . Konunun bir diğer boyutu Türkiye’nin uluslararası barış, güvenliğine sunduğu katkıdır. Bu tezkere Libya’nın istikrar, huzuruna destek veren Türkiye’nin bölgesel barışına destek veren tezkeredir. Libya’ya asker göndermek uluslararası hukuk açısından meşrudur.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları:  Biz sözümüzü Meclis’te de dışarıda da söylemeye devam edeceğiz. Diyorlar ki dünya küreselleşti, önleyici savaş politikaları yürütmeliyiz. Topraklarına girerek, hukuku sınırı ihlal ederek yapacağız diyorsunuz. Bu yayılmacı siyasettir. Gerilim tırmandırılmak isteniyor. Haklı olduğunuz ortamda herkes karşımıza alalım ama bunda peşini bırakmak zorundasınız. Yıllardır Türkiye, İhvancı Trablus hükümetine destek sağladığını biliyoruz. Bu rejim tıkanmıştır, silah sanayiini güçlendirmek için Libya seferine çıkmıştır.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz: Rusya Hafter’i güçlü bir şekilde desteklemekte ABD de iyi ilişkiler kurmaktadır. Bu Trablusta’ki hükümetin kırılgan bir zemin üzerinde durduğunu göstermektedir. Libya’ya asker göndermek için hukuka dayalı bir zemin yaratılmaya çalışılıyor. Bölge ülkeleriyle kapsamlı bir istişare yaptınız mı? Tunus bunun olumsuz olacağını söylüyor. İtalya, Fransa, Mısır, Yunanistan ile bir istişare yapıldı mı? Türkiye bölgedeki diğer ülkelerin vekalet savaşına dahil olmamalı. Bu tezkere Anayasa’nın 92’nci maddesine aykırıdır.

AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz: Türkiye’nin kültürel ve sosyal bağları olan Libya’nın yardım çağrısında bulunmaması düşünülemez. Libya’ya sağlanacak destek uluslararası hukuka uygundur. İmzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin muhtıra Türkiye’yi Antalya körfezine mahkum etmek isteyenlere çok büyük cevaptır. Libya’nın huzuru ve istikrarı bölgenin huzuru ve istikrarıdır. O anlaşmaya destek olanların buna da destek olması gerekir. Tezkere ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayarak çözüme katkı sağlayacaktır.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaman: Cuma namazını Şam’da kılacağız hamasetinin Suriye’yi getirdiği nokta ortadayken bundan ders çıkarılmalıdır. Bu sebeple kahraman olmak hayalleriyle atılacak hiçbir adımının bu coğrafyaya huzur getirmediği açıktır. Bütün bunların neticesinde Libya’da yapılacak yanlışların vebali iktidarın omuzlarında olacaktır. Biz bu vebale ortak olmayı kesinlikle düşünmüyoruz. Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade etmek istiyorum. Ve bu vesileyle hepinizi 1 Mart ruhuyla selamlıyorum.

Saadet Partisi milletvekilleri Karaman ve Cihangir İslam, oylamaya katılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin lideri al Sarraj.

Türkiye kimi destekliyor?

Arap Baharı olayları sırasında, Muammer Kaddafi‘nin devrilmesinin ardından kaosa sürüklenen Libya’da iki hükümet bulunuyor. Tobruk’ta,  General Hafter liderliğindeki Temsilciler Meclisi ve Trablus‘ta Fayez al-Sarraj liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında süren iç savaşta, binlerce kişi hayatını kaybetti, onbinlerce kişi yerinden oldu. Türkiye, Birleşmiş Milletler, AB ve uluslararası kurumlarca da desteklenen, Müslüman Kardeşler kökenli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermek üzere tezkereyi çıkardı.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya‘dan destek buluyor.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.