ManşetTürkiye

KHK’lı vekillerden ortak açıklama

0

OHAL döneminde çalıştıkları kurumlardan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen ve daha sonra TBMM’ye giren HDP, CHP ve Saadet Partisi milletvekilleri, Meclis’te ortak açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Muazzez Orhan ile Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam’ın katıldığı ortak açıklamayı, KHK’lerle ihraç edilen 10 milletvekili adına HDP Kocaeli Milletvekili Faruk Gergerlioğlu yaptı.

Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilenlerin sorunlarını 25 maddede sıraladı. Meclis’ten çözüm beklediklerini belirten Gergerlioğlu, 32 KHK ile 134 bin 207 kişinin pasaportuna el konularak ihraç edildiğini, haksız şekilde işlerinden olduklarını ve toplumsal hayatta sorun yaşadıklarını hatırlattı.

OHAL Komisyonu’na dair konuşan Gergerlioğlu, “Hakkında soruşturma hiç açılmayanlar, mahkemelerden veya savcılıktan takipsizlik veya beraat alan bütün KHK mağdurları işlerine hemen iade edilmelidir. Mağdur olan yurttaşlara maddi ve manevi hak iadesi yapılmalıdır. OHAL Komisyonu hukuki bir değerlendirme yapmaktan ziyade ihlalleri araştıran bir kurum durumundadır. Bu sebeple bir an önce Meclis’te uzlaşı ile bir çözüm geliştirilmeli ve OHAL Komisyonu’nun yoğunluğu azaltılmalı hatta komisyon tamamen kaldırılmalıdır” dedi.

CHP İstanbul milletvekili İbrahim Kaboğlu, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında ilan edilen 32 KHK’nın çok büyük bir kısmının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.  Kaboğlu OHAL’in artık yürürlükte olmadığını hatırlatarak, “OHAL’de alınan önlemler kaldırılmalı. 32 KHK’nin büyük kısmı Anayasa’ya aykırıdır. Uygulamalar ise o KHK’lere bile aykırıdır. Orada yer almayan yasağı icat edemezsiniz. Bu suçtur” diye konuştu.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da KHK’lar kadın kurumlarının kapatıldığını ve KHK’ler ile ihraç edilen 134 bin 207 kişinin yaklaşık yüzde 27’sinin kadın olduğunu anlattı.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) sekiz, Saadet Partisi’nden (SP) bir vekil olmak üzere dokuz milletvekili de  ihraç edilenlerin yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin kaleme aldıkları mektubu Meclis Başkanı dahil 587 milletvekiline gönderdi.

KHK ile ihraç edilenlerin sorunlarını sıraladıkları mektupta,  mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yapılacak yasama çalışmalarına destek istendi.

Mektupta imzası olan milletvekilleri: Saliha Aydeniz – HDP Diyarbakır Milletvekili (Hemşire), Semra Güzel – HDP Diyarbakır Milletvekili  (Doktor),  Sait Dede – HDP Hakkari Milletvekili (Doktor), Habip Eksik – HDP Iğdır Milletvekili (Doktor), Prof. Dr. Cihangir İslam – SP İstanbul Milletvekili (Akademisyen), Ömer Faruk Gergerlioğlu – HDP Kocaeli Milletvekili (Doktor), Gülüstan Kılıç Koçyiğit – HDP Muş Milletvekili (Hemşire), Muazzez Orhan –  HDP Van Milletvekili  (Üniversite idari personel), Sezai Temelli – HDP Van Milletvekili (Akademisyen).

(Bianet, Artı Gerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.