İklim ve EnerjiEditörün SeçtikleriManşetYeşil Gündem

Ekolojistlerden TBMM’ye: Sözünüzü tutun

0

14 Şubat 2019’da meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen yasal düzenleme (eski Madde45) yeniden meclis gündemine geliyor. 1 Kasım 2019 tarihinde, AKP’nin önerisiyle Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklif, Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edildi.

Bu düzenlemeyle birlikte 2013 yılından itibaren çevre yatırımlarını gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen 15 adet kömürlü termik santrale dördüncü kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor. Teklif yasalaşırsa, Türkiye’nin en eski ve kirli santralleri Haziran 2022 yılına kadar havayı kirletmeye, halk sağlığını tehdit etmeye devam edecek.

Fotoğraf: Kerem Yücel

Partililerden destek sözü

Parti temsilcileri söz konusu termik santrallerin çevre yatırımını tamamlamadan çalışmaya devam etmelerine olanak sağlamayacaklarına dair sözler vermişti.

Elbistan‘daki, Afşin‘deki hemşehrilerin içlerinin rahat olması temennisinde bulunan AK Parti Milletvekili ve Grup Başkanı Mehmet Muş 17 Temmuz 2019 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda “O şirketlere tanıdığımız süre bu yıl sonu itibarıyla bitiyor, o süre zarfında buradaki standartlara uygun şekilde filtreleme yapılacaktır; uzatma süresi verilmemiştir, verilmeyecektir” demişti.

Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise 14 Şubat 2019 tarihli Meclis Genel Kurulu’nda “Teklif metninde 45’inci maddede yer alan düzenlemenin tüm parti gruplarının ortak mutabakatıyla teklif metninden çıkarılmış olması oldukça sevindiricidir. Çünkü, çevre hassasiyetini daima muhafaza etmemiz ve bu konuda bir kararlılık sergileme ihtiyacımız vardır” diye konuşmuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel de 2019 sonuna doğru maddenin yeniden gündeme getirilebileceğini hatırlatıp “Bu şirketler, 2019’un sonuna doğru buraya bir tane daha önerge getirilip iki yıl daha uzatılması gibi bir şeyi beklemesinler. Böyle bir şey getirilirse getirenler de bu sözlerimiz karşısında mahcup olsun” demişti.

Çevreciler Twitter üzerinden buluşuyor

Sağlık ve doğa koruma alanında çalışan 16 sivil toplum kuruluşunun adına Temiz Hava Hakkı Platformu bu santrallerin çevre izinleri olmadan çalışmaması ve havayı kirletmeye devam etmemesi için çağrıda bulundu. TBMM’deki siyasi partilerin 14 Şubat’ta verdikleri sözü yerine getirmelerini talep etti.

Bugün saat 15.00’da Twitter üzerinden partilerin grup başkanvekillerine yönelik bir kampanya gerçekleştirilecek. Talepler #TBMMsözünütut ve #TemizHavaHaktır etiketleri üzerinden dile getirilecek. Destek olmak isteyen kişiler aynı zamanda change.org/TemizHavaHakkı üzerinden açılan ve şu ana kadar 68 bin kişiye ulaşan imza kampanyasına katılabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.