İklim KriziManşet

Libya Paris Anlaşması’nı onaylayacağını duyurdu

0

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hükümetinin Paris İklim Anlaşması‘nı imzalamaya karar verdiğini açıkladı.

Başkent Trablus‘ta Dünya Çevre Günü vesilesiyle düzenlenen bir törene katılan Dibeybe, “Libya, Paris İklim Anlaşmasını imzalamayan az sayıdaki ülkeden biri ve Ulusal Birlik Hükümeti bugün gurur ve sorumlulukla bu anlaşmayı imzalamaya karar verdi” ifadelerini kullandı.

‘Meclise sevk edilecek’

Anlaşmanın onaylanmak üzere meclise sevk edileceğini bildiren Dibeybe, “Ekosistem ve doğal kaynaklar üzerinde artan baskı konusunda dünyanın endişesini paylaşıyoruz.” dedi.

Libya Başbakanı, küresel sıcaklıktaki artışı sınırlamak ve makul sınırlar içinde tutmak olan öncelikli hedefe ulaşmak adına Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris İklim Anlaşması aracılığıyla gerçekleştirilecek iş birliğinin önemini vurguladı.

Böylece Türkiye dünya çapındaki 197 ülke arasında Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayan beş ülke arasında kalmış oldu. Diğer ülkeler ise şu şekilde: İran, Eritre, Irak ve Yemen. 

Özkan: Utanç verici

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Emine Özkan, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Türkiye’nin anlaşmayı imzalayan ancak onaylamayan son beş ülke arasında kalması bizim açımızdan utanç verici” ifadelerini kullandı.

Türkiye Paris Anlaşması’nı meclisten geçirmemesine gerekçe olarak da gelişmiş ülke grubundan gelişmekte olan ülke grubuna geçirilmesi ve fon tarafından finansal destek sağlanması talebini öne sürüyor.

Türkiye’nin yeri geldiğinde kendisini gelişmiş bir ülke olarak konumlandırdığını belirten Özkan, “Paris’i onaylamama konusuna gelince gelişmekte olan ülke olması bahanesine sarılması oldukça tutarsız” görüşünü paylaştı.

‘Küresel hareketi yakalamalıyız’

Mevcut hükümetin tutumunun dünyada yükselen iklim rejimini yakalamamız ve hızla giden trene atlamamız konusunda bizi yavaşlattığına değinen Özkan, “Bu durumun akılla, mantıkla ve sağlıklı bir uluslararası anlayışla bağlantısını kuramıyorum” dedi.

İklim kriziyle mücadele konusunda bir irade ortaya koymanın ve küresel hareketin bir parçası haline gelmenin gerekliliğini dile getiren Özkan, “Mevcut hükümetin Paris’e taraf olma konusunda adım atacağını düşünmüyorum. Küresel mücadeleyi yakalayabilmemiz için yeni partilere alan açmamız gerekiyor” dedi.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.