Günün ManşetiLGBTİ+Manşet

LGBT+ hakları konusunda Türkiye sondan ikinci

0

Uluslararası Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve Intersex Derneği’nin Avrupa’daki ülkeler arasında yaptığı bir çalışmaya göre LGBT+ hakları konusunda yaşanacak en kötü ülke yüz üzerinden 3 puan alarak Azerbaycan oldu. Malta, LGBT bireylerinin yaşayacağı en iyi ülke seçilirken, Türkiye ülkeler sıralamasında en kötü ikinci ülke oldu.

Avrupa merkezli Uluslararası Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve Intersex Derneği’nin (ILGA), Avrupa’daki ülkeler arasında yaptığı sıralamada LGBT+ hakları konusunda yaşanacak en kötü ülke Azerbaycan oldu. LGBT+ hakları konusunda yapılan sıralamada Azerbaycan 3 puan alarak en kötü ülke olurken, Türkiye aldığı 5 puanla en kötü ikinci ülke oldu.

LGBT+ hakları konusunda ülkeler arasında yüzdelik olarak sıfırdan yüze kadar bir sıralama yapıldı. Sıfır hak ihlalleri konusunda en kötü puan olarak belirlendiği, yüzde yüz oranın ise eşitlik alanında en yüksek dereceyi temsil ettiği bir ölçek hazırlandı.

Ülkeler arasındaki derecelendirme, 49 Avrupa ülkesinde 12 ayın üzerindeki bir çalışmanın sonucu olarak oluşturuldu. Bu süreçte LGBT+ ile ilgili yasa ve politikaları analiz edildi. Sıralama, istihdam hakları ve evlilik eşitliği gibi 69 ayrı kategoriye göre yapıldı.

TÜRKİYE 100 ÜZERİNDEN 5 PUAN ALDI

Bu sıralamada Azerbaycan 3 puan alarak LGBT+ hakları konusunda en kötü ülke oldu. Derecelendirmede Türkiye 5 puan alırken ve Ermenistan 7 puan aldı.

Azerbaycan, LGBT+ bireylere karşı yaptığı hak ihlalleri konusunda eleştiriliyordu. İnsan hakları grupları, Azerbaycan’ı LGBT+ bireylere uyguladığı kitlesel tutuklama, cinsel taciz konusunda kınamış ve bu süreçte hapse atılanların serbest bırakılmasını istemişti.

Azerbaycan İçişleri Bakanı ise, eleştirilere cevap vererek LGBT+ hareketine karşı özel bir saldırı olmadığını, ‘fuhuşu’ engellediklerini söylemişti.

MALTA BİRİNCİ ÜLKE 

ILGA’nın sıralamasında Malta yüzde 90 puanla en iyi ülke oldu. Belçika ve Lüksemburg ise Avrupa’da ikinci ve üçüncü en iyi ülkeler oldular.

İngiltere geçen yıl 73 puan alırken bu sene 66’ya geriledi. Sıralamaya göre Finlandiya ve Fransa eşit puanla dördüncü olurken Portekiz yedinci oldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.