DünyaLGBTİ+ManşetSpor

Laurel Hubbard, Olimpiyat oyunlarında yarışacak ilk trans sporcu oldu

0

Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi, Laurel Hubbard’ın, 23 Temmuz’da başlayacak Tokyo Olimpiyatları için 87 kilogramda yarışmak üzere Kadın Halter Milli Takımı’na seçildiğini açıkladı.

2012 yılından önce erkekler kategorisinde mücadele eden Hubbard, “Yeni Zelandalıların bana verdiği destek nedeniyle minnettarım” dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2015 yılında kurallarını değiştirerek trans sporcuların testosteron seviyeleri, belirli bir seviyenin altındaysa kadınlar kategorisinde yarışmasına izin vermişti. Ancak 2016 Rio Olimpiyatları’nda yarışan trans sporcu olmamıştı.

‘Avantaj sağlar’ eleştirileri

Trans sporcuların haksız bir avantaj sağlayacağını savunan çevreler ise  Hubbard’ın takıma seçilmesini eleştiriyor.

Aynı kategoride madalya için yarışacak Belçikalı halterci Anna Vanbellinghen, geçen ay Hubbard’ın kadınlar kategorisinde yer almasının diğer sporcular için ‘haksızlık’ olacağını, bunun ‘kötü bir şakaya’ benzeyeceğini söylemişti. Vanbellinghen trans bireylerin haklarını sonuna kadar savunduğunu ancak onlara, başkalarınınkinin feda edilmesi uğruna hak verilmemesi gerektiğini savunarak, “Halterde antrenman yapan herkes bu durumun eşitsizliğe neden olacağını bilir” demişti.

Trans sporcuların kadınlar kategorisinde yarışmasına karşı mücadele veren sivil toplum kuruluşu Save Women’s Sport Australasia da Yeni Zelanda’nın seçimini eleştirdi.

Grup karardan önce yaptığı açıklamada, “Kendini kadın olarak tanımlayan 43 yaşındaki biyolojik bir erkeğin kadın kategorisinde rekabet etmesine izin veren IOC’nin kusurlu politikasıdır” dedi.

Hükümet:  Katılım ve herkese saygı gereği

Ancak Yeni Zelanda hükümeti  Hubbard’ın Olimpiyatlara katılımını desteklediğini açıkladı.

Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi başkanı Kereyn Smith, “Laurel, etkinliği için dünyanın en iyileri arasında olmasının yanı sıra, transseksüel sporcular için IOC Konsensüs Beyanı yönergelerine dayananlar da dahil olmak üzere IWF uygunluk kriterlerini karşıladı.  Yeni Zelanda ekibi olarak, güçlü bir saygı kültürüne sahibiz ve herkesi kapsıyor ve saygı duyuyoruz” dedi.

24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılması planlanan ve salgın nedeniyle ertelenen Olimpiyat Oyunları, 23 Temmuz-8 Ağustos 2021’de Tokyo‘da düzenlenecek.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.