LGBTİ+

Lambdaistanbul’dan Agos’a, “Bir eşcinselin başına kışlada neler gelir?” cevabı

0

Agos’un “Bir eşcinselin başına kışlada neler gelir?” haberi üzerine Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği gazeteye bir mektup yazdı.

Lambdaistanbul LGBTİ’den Agos’a hitaben yazılan mektup şu şekilde;

“Agos Gazetesine

Agos gazetesinin internet sitesinde 19 Ağustos Pazartesi günü “Bir eşcinselin başına kışlada neler gelir?” başlığıyla ve Ulaş Gürpınar imzasıyla yayınlanan ve birçok haber sitesi tarafından kullanılan haberde, Türkiye’de LGBTİ bireylerin haklarının neden anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurgulamak amacıyla, eşcinselliğinden dolayı çürük raporu alma başvurusu olumsuzlukla sonuçlanınca TSK tarafından zorla askere alınan bir eşcinsel erkeğin orduda yaşadıkları anlatılmıştır.

Adı Ü.G. olarak belirtilen bu şahsın söylemleri doğrultusunda, haberin bir bölümüne “LGBT örgütünde şok muamele” alt başlığı atılmış ve şöyle yazılmıştır:

“Bu üstesinden gelmeler sırasında tek başına üstesinden gelemediği mevzu için LGBT örgütleri gelir aklına. Bir çarşı izninde kapılarını çalar, destek alabilmek umuduyla. Aldığıysa destek değil, yeni bir tokat olur onun için: Şu anda yetkili kimse yok, ben size iki tane gay pornosu vereyim, rahatlarsınız.”

Gerek haberin altında imzası olan Gürpınar’ın, gerekse Agos gazetesi editörlerinin, habercilik etiği gereği bahsi geçen iddiayı LGBTİ örgütleriyle görüşerek doğrulamayıp, “Şok muamele” gibi bir başlık atmasını üzüntüyle karşıladık. Agos gazetesinin, anaakım medyanın alışkanlık edindiği üzere sansasyon yaratarak haberi dikkat çekici kılmak için bu başlığı koyduğuna ihtimal vermek istemiyoruz. Gazete, LGBTİ sitelerinde ve sosyal medyada konuyla ilgili eleştiriler yayınlanmasının ardından söz konusu metne bir tanıklık olması itibariyle habercilik refleksiyle yaklaşılmadığı bilgisini paylaştı. Teknik olarak ifade edilen bu durum LGBTİ derneklerini zan altında bırakır nitelikte olan ara başlıktaki ifadeyi açıklamıyor.

Toplumsal mücadelenin önündeki en büyük engellerden birinin örgütlere karşı güvensizlik yaratan siyası ortam olduğunu Agos gazetesinin de bizim gibi sık sık deneyimlediğini biliyoruz. Bu nedenle, homofobik ve transfobik yargılara karşı ayakta durma mücadelesi veren LGBTİ örgütlerinin karalanmaya ve küçük görülmeye çok açık olduğu toplumumuzda Agos gazetesinden web sitelerinde söz konusu başlığı değiştirmelerini ve metnin altına “LGBT örgütünde şok muamele” başlığını neden kaldırma gereği duyduklarının dipnotunu düşmelerini talep ediyoruz.

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği”

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.