Haziran’da LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri

KaosGL'nin Haziran 2024'te LGBTİ+'lara yönelik hak ihlalleri raporu, LGBTİ+'lara yönelik tehdit, saldırı, taciz ve hedef göstermeleri ortaya koydu. LGBTİ+'lar her şeye rağmen Onur Yürüyüşleri'ni gerçekleştirdi, 'Biz gerekirse taşı deler, zamanı büker, yine birbirimizi gülüşlerimizde buluruz' dedi.

KaosGL’den Defne Güzel’in Haziran 2024 Onur Ayı boyunca LGBTİ+’lara yönelik hak ihlalleri raporu yayımlandı.

Onur Ayı’nda gerçekleştirilen Onur Yürüyüşleri’nde yasaklamalar ve gözaltılar yapılırken, sansür, taciz ve tehditler de hak ihlalleri raporunda yerini buldu. Öte yandan LGBTİ+’var yine hedef gösterildi.

Eskişehir, İstanbul ve Ankara Onur Yürüyüşleri ile İstanbul Trans Yürüyüşü’nde şunlar yaşandı:

  • Eskişehir Onur Yürüyüşü: 9 Haziran’da Eskişehir Ulus Anıtı önünde gerçekleşmesi planlanan basın açıklaması ve Onur Yürüyüşüne polis saldırdı. 10 LGBTİ+ aktivisti işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 LGBTİ+ aktivisti tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gözaltına alınan tüm LGBTİ+ aktivistlerinin serbest bırakıldı.
  • İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü: İstanbul Valiliği, İstanbul Onur Yürüyüşünü yasakladığı kararda bir skandala imza atarak “illegal gruplar” ifadesini kullandı. Yürüyüşün gerçekleşmemesi için yolları kapattı. Tüm yasaklara ve engellemelere rağmen 22. İstanbul Onur Yürüyüşü 30 Haziran’da gerçekleşti. Basın açıklaması ve yürüyüşün ardından dağılan LGBTİ+’ları polis ara sokaklarda aradı. Aralarında 18 yaşın altındakilerin de olduğu 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltılar gece geç saatlerde serbest bırakıldı. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, yaptığı açıklamada; “Biz gerekirse taşı deler, zamanı büker, yine birbirimizi gülüşlerimizde buluruz” dedi.
  • İstanbul Trans Onur Yürüyüşü: İstanbul Valiliği 10. Trans Onur Yürüyüşü öncesi metro istasyonlarını da kapatma kararı aldı.
  • Ankara Onur Yürüyüşü: 12 Haziran’da Ankara’da polisin abluka altına alma ve çanta arama girişimlerine rağmen LGBTİ+ aktivistleri “Ne sokakta ne çarkta yalnız değilsin lubunya!” diyerek sokağa çıktı.

İhlaller

Hekimlik Andı’na uygulanan sansür operasyonu bu yıl kendisini Ankara, Bolu ve Ordu’da gösterdi.

Kolluğun tacizi kimi zaman çanta engelleme, kimi zaman da “fuhuş” bahanesiyle işlem başlatma olarak kendisini gösterdi.

Konu LGBTİ+ hakları olunca sansür, tehdit ve kapatmalar da Haziran’da LGBTİ+’ları buldu.

  •  Ankara, Bolu ve Ordu’da Hekimlik Andı’na sansür: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreni öncesinde dekanlık, Hekimlik Andı’nda yer alan “cinsel yönelim” ifadesini yasakladı. Öğrenciler yasağa rağmen “cinsel yönelim” ifadesini okuyacaklarını duyurdu. Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde ise öğrenciler ve veliler sansüre boyun eğmedi. Bu gelişmenin üzerine dekan yardımcısı tören sonrası kokteyli iptal etti. “Bu öğrenciler 25, 26 yaşlarına özgür bireyler” diyen veliler dekan yardımcısıyla tartıştı.
  • Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ise yalnızca “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerini kaldırmadı, “onur” kavramını ise “namus” ile değiştirdi. Öğrenciler mezuniyette sessiz protesto düzenledi.
  • Ereğli’de kolluk tacizi: Zonguldak Ereğli ilçesinde Asayiş Büro Amirliği ekipleri düzenlediği operasyonla iki kişi hakkında inceleme başlattı. İnceleme başlattığı kişilerden birinin trans olduğu medyaya yansıdı.
  • Mecliste gökkuşağı çantasına engelleme: Gökkuşağı Aileleri Derneği’nin meclis ziyareti sırasında LGBTİ+ hakları aktivisti Nedime Erdoğan’ın gökkuşağı temalı çantası polisler tarafından meclise alınmadı.
  • Bursa’da plaj kapatma: İyi Parti’den Bursa Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı ilçe sınırlarındaki kadınlar plajını kapattı. Karabatı, sosyal medyada “lezbiyenlerin mesken tuttuğu bir plajı halka arzımız kurdele gerektirmiyor” yorumunda bulundu.
  • Dijital oyun yasaklamaları: Medyaya yansıyan bilgiler doğrultusunda Tell Me Why ve Dragon Age oyunlarının resmi bir açıklama olmadan LGBTİ+ içerikleri sebebiyle yasaklandığı öğrenildi.
  •  RTÜK Başkanı’ndan Medyascope’a tehdit: LGBTİ+ temalı dizi ve film öneren Medyascope’a sosyal medyada yayınladığı mesajla “gözümüz üzerinizde” dedi.
  • LC Waikiki markasından transfobi: Mağazada çalışan trans kadın “iç huzuru bozma” gerekçesiyle işinden çıkartıldı.
  • Fenomen Mika Raun’a saldırı: Trans kadın Mika Raun, erkek arkadaşıyla birlikte saldırıya uğradığını duyurdu.

Hedef Göstermeler

Cumhuriyet Kadınları Derneği, Akit, Büyük Aile Platformu, LGBTİ+’ları hedef almaya devam etti. TBMM Başkanı ise Büyük Aile Platformu’nu ağırlayarak LGBTİ+’ları hedef alan açıklamalarda bulundu.

  • Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde açıklama kargaşası: Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Büyük Aile Platformu Başkanı, LGBTİ+ Onur Ayını selamlayan İzmir Barosu’nu birlikte hedef aldı.
  • Yeni Akit’ten hedef gösterme: Akit, Pera Müzesi’ni etkinlikleri sebebiyle hedef alırken, Pera ise yaptığı açıklamada “toplumsal hayata katkı” vurgusunda bulundu.
  • TBMM Başkanı’ndan ayrımcı sözler: Büyük Aile Platformu’nu kabul eden başkan, LGBTİ+’ları sapkın olarak nitelendirdi.
  • Diyanet destekli ayrımcı dergi: Dijital ortamda yayınlanan Aile dergisi, “Fıtratın Tahribatı: Cinsiyetsizleştirme” başlıklı sayısıyla LGBTİ+’ları hedef aldı.
  • Büyük Aile Platformu LGBTİ+’ları hedef aldı: Platformun genel sekreteri Onur Ayı’nda LGBTİ+ örgütlerini bir açıklamayla hedef aldı.
  • Cumhurbaşkanı’nın LGBTİ+ değerlendirmeleri: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın LGBTİ+’ları hedef alan eylem planı tanıtımında Erdoğan, “cinsiyetsizleştirme politikaları” diyerek doğum oranlarındaki düşüşü LGBTİ+’lara bağladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli tanıtım toplantısında ise “cinsiyetsizleştirmeye” karşı herkesi el ele vermeye çağırdı.

Davalar

AYM, LGBTİ+ hakları aktivistinin lehine karar verdi.

  •  AYM’den Kaya kararı: 2019 yılında 20 Kasım videosunda yer alan LGBTİ+ hakları aktivisti Efruz Kaya, hakkında yapılan ayrımcı haberler için erişim engeli istedi. Bu talebin Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmesini AYM ihlal olarak değerlendirdi.
  •  Ahmet Yıldız davası: Davanın 40. duruşması 27 Haziran’da görüldü. Mahkeme, aile fertlerinin dinlenmesi talebini kabul etmezken dava 17 Nisan’a ertelendi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR