DünyaManşet

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

0

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nde (KKTC) koronavirüs önlemleriyle gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50’den fazla oy alamaması sebebiyle seçim ikinci tura kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için da halk oylaması yapıldı. KKTC halkı, Yüksek Mahkeme’deki yargıç sayısını 8’den 16’ya çıkarmayı öngören Anayasa değişikliğine ‘hayır’ dedi.

İkinci tur 18 Ekim’de

11 Ekim Pazar günü saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de sona erdi. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasıyla oy sayımına başlandı.  YSK’dan yapılan açıklamada ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 54.72 olduğu belirtildi.

Henüz resmi olmayan ilk sonuçlara göre ilk turda UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar‘ın yüzde 32,34 ile ilk sırayı aldı. Bağımsız aday ve mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise yüzde 29,84 ile ikinci sırayı aldı. Tatar ve Akıncı 18 Ekim’de ikinci turda yarışacak.

11 aday yarıştı

KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçiminde yedisi bağımsız 11 aday yarıştı. Seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar‘ın yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı yer aldı.

Aynı zamanda bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yarıştı.

Diğer yandan Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ bağımsız olarak, Fuat Çiner ise Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin adayı olarak yarışa katıldı.

En çok adayın katıldığı seçim

İstifa eden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay‘ın oy oranı yüzde 6’nın altında kaldı. Arıklı yüzde 5, Denktaş  ise yüzde 4 oy aldı.

Pazar günkü seçim, KKTC’de bugüne kadar en çok adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimi olarak tarihe geçti. Kıbrıs Türk halkı, 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti.

Seçime damga vuran Maraş tartışması

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki sürece Ersin Tatar’ın 46 yıldır kapalı olan Maraş sahillerinin halka açıklanacağına dair açıklaması damga vurmuştu.

Açıklamaya tepki gösteren Akıncı, bu kararın seçim malzemesi yapılmasını eleştirmişti. Akıncı bu durumu “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olarak nitelendirmişti.

Açıklamanın ardından iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.