DünyaKadınLGBTİ+Manşet

Kuzey İrlanda’da kürtaj ve eşcinsel evlilik yasallaştı

0

Kuzey İrlanda’da eşcinsel evlilik yasallaştırılırken, kürtaj da suç kapsamından çıkarıldı. Yeni düzenlemeyi kutlamak için Belfast’ta toplanan göstericilerden biri ‘Artık utanç duymak zorunda kalmayacağız. Kuzey İrlanda’da ilk defa kadınlar özgür olacak’ dedi.

Kuzey İrlanda’da eşcinsel evlilik yasallaştırıldı ve kürtaj suç unsuru olmaktan çıkarıldı.  Düzenlemelerden önce Kuzey İrlanda’da kürtaja, yalnızca hayati risk bulunan durumlarda izin veriliyordu.

Birleşik Krallık hükümetlerinin yasalarına uyum sağlanması için temmuz ayında Kuzey İrlanda’ya kürtajın suç kapsamından çıkarılması ve eşcinsel evliliği yasasını onaylaması için 21 Ekim’e kadar süre verilmişti. Britanyalı vekiller, temmuz ayında kürtajın suç kapsamından çıkarılmasını, evlilik eşitliğini ve eşcinseller için ‘medeni birliktelik’ yasasını onaylamıştı. Kuzey İrlanda’ya tanınan sürenin dün gece 00.00 itibariyle bitmesiyle burada da eşcinsel evlilik ve kürtaj yasallaşmış oldu. Birleşik Krallık’a bağlı İngiltere, Galler ve İskoçya’da 2014 yılından beri eşcinsel evlilik yasal.

Göstericiler, yeni düzenlemeyi kutlamak için 21 Ekim’de Belfast’ta toplandı. Kürtaj hakları eylemcisi Dawn Purvis “Artık suçluluk ve utanç duymak zorunda kalmayacağız. Yarın burada yasalar değişecek, ve Kuzey İrlanda’da ilk defa kadınlar özgür olacak” dedi.

Muhafazakarlar tepkili 

Kürtajın yasallaşması sürecinde, muhafazakar Demokratik Birlik Partisi (DUP) mecliste buna karşı çıkmıştı. Yeni yasaların onaylanmasının ardından DUP lideri “Bugün çok üzücü bir gün ve bazı insanların bunu kutlamaya çalışacağını biliyorum. Onlara ‘bizim gibi üzgün olanları ve bunların insanlık onuruna hakaret olduğuna inananları düşünün’ diyeceğim” diye konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.