Sivil Toplum

Kütüphaneler Haftası, Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi ile buluşuyor

0

Kütüphaneler Haftası; Türkiye’de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanıyor. Hafta ile ilgili etkinlikler çerçevesinde, İstanbul’da  Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi 1 Nisan 2011 Cuma günü açılıyor. Sergi; Okul Kütüphanecileri Derneği, Türk Kütüphaneciler Derneği Düşünce Özgürlüğü Grubu, Kültür Paylaşım Platformu, Bahçeşehir Üniversitesi, İdeal Kültür Yayıncılık iş birliği ile düzenleniyor.

Özgürlüklerin temeli olan, “Düşünce Özgürlüğü” konusuna çizginin diliyle bakmak

Düşüncelerin özgürlüğüne çizginin diliyle, bir başka gözle bakmak isteyen herkes, 1 Nisan Cuma 2011 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Fuayesinde saat 15.30’da gerçekleşecek Düşünce Özgürlüğü Karikatürleri Sergisi açılışına davetli. Beşiktaş’taki Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Fuayesi’nde görülebilecek sergi 16 Nisan Cumartesi 2011 tarihine kadar sürecek.

Sergi; Türkiye’nin en güncel sorunlarından biri olan Düşünce Özgürlüğü konusuna, karikatürcülerin diliyle, çizgiyle değinmeyi amaçlıyor. “Kütüphaneler Düşünce Özgürlüğünün en iyi yaşandığı kurumlarıdır” fikrini rehber alarak, kütüphaneler özelinde toplumda düşünce özgürlüğü konusunda farkındalık yaratmak, serginin temel hedeflerinden.

Sergi düşüncesinin yaratıcıları, düşünce özgürlüğü konusunda karma bir sergi çalışmasını 47. Kütüphane Haftası içerisinde gerçekleştirmeyi düşünerek işe başlamışlar. Ancak burada kalmayıp, Kütüphane Haftası sonrasında kütüphanelerde bu sergiyi il il, ilçe ilçe gezdirerek önemli bir konuda toplumsal bir görevi yerine getirme fikrine varmışlar. Projeye destek için, ödüllü karikatür sanatçısı, Hicabi Demirci’ye önermişler. Sanatçı, aynı heyecanı paylaşarak, serginin de koordinatörü olmayı kabul etmiş. Böylece, yoğun emek ve özveriyle bu serginin çalışmalarına başlanmış.

Hicabi Demirci

Sergi çalışmasına sanatçılar yoğun ilgi göstermişler ve sergi konusundaki destekleri büyük motivasyon vermiş. 29 sanatçıdan 84 karikatür ellerine ulaşmış. Sergi Koordinatörü Hicabi Demirci’nin titiz çalışmasıyla açılış sergisi için 35 karikatür seçildi.

Düşünce özgürlüğü konusunda farkındalık yaratma ve toplumsal fayda amaçlayan karikatür sergisinde; Ahmet Aykanat, Aslı Yücel, Aşkın Ayrancıoğlu, Atila Atala, Cemal Arığ, Çiğdem Demir, Coşkun Göle, Dinçer Pilgir, Erdoğan Karayel, Elgin Akpınar, Hakan Demirci, Hasan Seçkin, Hayati Boyacıoğlu, Hicabi Demirci, Hilmi Şimşek, Hülya Erşahin, Hüseyin Soylu, İlker Yatı, İsmail Doğan, Mehmet Kahraman, Menekşe Çam, Muammer Olcay, Necmi Oğuzer, Nezih Danyal, Oğuz Gürel, Özkan Olcay, Uğur Pamuk, Saadet Demir Yalçın, Yüksel Cengiz’in eserleri yer alıyor.

(Yeşil Gazete)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.