İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Avukat Feyza Altun’a ‘şeriat’ paylaşımı nedeniyle hapis istemi

0
Feyza Altun

Avukat Feyza Altun için, sosyal medya üzerinden yaptığı şeriat içerikli paylaşım sonrası ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçlamasıyla, hapis cezası istendi.

Avukat Feyza Altun hakkında, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ardından Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı‘nca ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçundan soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Feyza Altun’un Beykoz’taki evinde arama yapıldı. 20 Şubat Salı günü savcılıkta ifadesinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Altun, yurt dışı çıkış yasağı ve haftada iki gün karakola imza atma şeklinde adli kontrol ile serbest bırakılmıştı.

Feyza Altun

Fotoğraf: DHA

Altun, ifadesinde söz konusu paylaşımı kendisinin yaptığını doğrularken, şeriatın din olarak değil, siyasi bir rejim olarak görülmesi gerektiğini ve dini bir inanca hakaret amacı taşımadığını belirtti. İddianamede Türk Dil Kurumu’na göre şeriatın kelime anlamının, “Kur’an’daki ayetlerde Hz. Muhammed’in sözlerine dayanan islam kanunu, islam hukuku” olduğuna da değinildi.

İddianamede, Altun’un paylaşımının binlerce kullanıcının dini değerlerine yönelik ağır bir saldırı olarak algılandığı ve kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike oluşturduğu da belirtiliyor. Altun’un “din bakımından farklı özelliklere sahip halkın bir kesimini diğer kesiminin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrikte bulunmak” suçunu işlediği iddia ediliyor.

Feyza Altun ne demişti?

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yayınladığı Farsça şiirin altına yapılan yoruma verdiği yanıtta, şeriatla ilgili bir ifade kullandı. Altun, tepkilerin ardından paylaşımını sildi.

Soruşturma kapsamında 19 Şubat’ta gözaltına alınan Altun, emniyetteki işlemlerinin ardından ertesi gün sevk edildiği Beykoz Adliyesi’nde tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmişti. Hakimlik, Altun’un “yurt dışına çıkış yasağı” ve “haftada 2 gün karakola imza atma” şartını içeren adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakılmasına karar vermişti.

Feyza Altun’un gözaltı sürecine tepki yağıyor

BBC‘nin aktardığına göre Avukat Feyza Altun’un gözaltı sürecine Türkiye‘de kadın hakları alanında çalışan örgütlerden hukukçulara farklı kesimler de tepki gösterdi.

Hukukçu Gönenç Gürkaynak, laik devletlerin şeriatı korunacak kutsal bir değer olarak tanıyamayacağını açıkladı, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası‘nın 2. maddesi, zaten şeriati doğrudan dışlar. ‘Türkiye Cumhuriyeti…insan haklarına saygılı…demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” diye hatırlattı.

 

Kadın Meclisleri Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Feyza Altun ile yaptığı basın açıklamasında, “Şeriat sloganları adliyelerden meydanlara yankılanıyor, kadınlar tehdit ediliyor. Laik yaşamlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Karşılarında dimdik duran kadınları görecekler” dedi.

Serbest Gazeteci Nur Doğan ise sosyal medya platformu X hesabından, “Şeriatle yönetilen ülkelere bakın; İran, Afganistan, Arabistan… kadınların hiçbir söz hakkının olmadığı, ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü dahası acımasızca öldüresiye cezalandırıldığı bir sistem. Bir kadın olarak neden bunu tercih edelim! Üslubu ise Feyza Altun’un kendisini bağlar beni de ilgilendirmez ama şeriat istememek islama hakaret değildir. Çünkü şeriat politik bir rejimdir” dedi.

Hukuçu Kerem Altıparmak ise konuyu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘nin (AİHM), Refah Partisi ve Zehra Vakfının kapatılmasına ilişkin davalardaki yaklaşımını esas alarak yorumladı. Altıparmak AİHM’nin “şeriatı getirmeyi amaçlayan parti ve tüzel kişinin kapatılmasını meşru gördüğünü” hatırlatak, “Anayasa’daki temel ilkeler ve Avrupa Konseyi standartları böyleyken; laikliği, demokrasiyi, eşitliği ve demokrasiyi doğrudan hedef alan bir dini düşünceye salt halkın bir kesimi inandığı için mevcut hukuk düzeninde hukuki koruma sağlanamaz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.