Küresel cinsiyet eşitsizliği endeksi

Küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde İskandinav ülkeleri, siyaset, eğitim, istihdam ve sağlık alanlarında kadın ve erkek eşitliğinin en çok sağlandığı ülke olurken, Türkiye de 126. sıradan 122. sıraya yükseldi.

Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Ekonomik Forumu‘nun yayımladığı yılık rapora göre İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç, 135 ülke arasında ilk dört sırayı paylaştı. ABD, Barack Obama’nın yönetimde kadınlara daha fazla rol vermesi ve kadın erkek arasındaki ücret farklılığının düşmesiyle 19. sıradan 17. sıraya yükseldi.

Ülkelerin yüzde 85’inin geçen altı yıl içinde cinsiyet eşitsizliğini azalttığını belirten rapor, diğer ülkelerde bu eşitsizliğin arttığını, Nijerya, Mali, Kolombiya, Tanzanya ve El Salvador gibi ülkelerde kadınların durumun daha da kötüleştiğini gözler önüne serdi.

Listede Rusya 43. sırada, Çin 51. sırada, İtalya 74. sırada, Brezilya 82. sırada, Katar 11. sırada, Hindistan 113. sırada ve Suudi Arabistan da 131. sırada yer aldı.Pakistan, Çad ve Yemen, listenin sonundaki yerlerini korudu.

Kadın erkek eşitsizliği, sağlıkta yüzde 96 ve eğitimde yüzde 93 ile en düşük seviyeye ulaştı. Ancak bu oran, ekonomiye katılımda yüzde 60 ve fırsat eşitliğinde ise yüzde 20’de kaldı. Türkiye, ekonomiye katılımda 132., eğitimde 106., sağlıkta 62. ve fırsat eşitliğinde 89. sırada yer aldı. Dünya Ekonomik Forumu, hiçbir ülkenin sağlık, eğitim, siyaset ve istihdam alanlarında kadınlar ile erkekler arasında cinsiyet farkını tamamen kapatmayı başaramadığını açıkladı.

(Ajanslar)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Irak, kadınlar için ‘cinsel rüşt’ yaşını dokuz’a düşürmeye hazırlanıyor

Irak'ta muhafazakar Şii partilerin ağırlıkta olduğu iktidar koalisyonu, yasal evlilik yaşının düşürülmesinin yanı sıra kadınların boşanma, velayet ve miras haklarını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

‘Kadının soyadı’ düzenlemesi yargı paketinden çıkarıldı

Söz konusu düzenlemeyle kadının evlenmeden önceki soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesi öngörülüyordu.

Hiranur Vakfı’nda çocuğun cinsel istismarı davasında cezalar artırıldı

Hiranur Vakfı'nda 'evlendirme' adı altında yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan çocukla ilgili İstinaf Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında cezalar artırıldı.  

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

EN ÇOK OKUNANLAR