Dünyaİklim KriziManşet

İklim aktivistleri Davos’ta: Fosil yakıt CEO’larına ‘derhal durun’ çağrısı

0

İsviçre‘nin Davos kentinde birçok büyük petrol şirketinin temsilcilerinin ve politikacıların katıldığı Dünya Ekonomik Forumu‘na katılan genç iklim aktivistleri, burada başlattıkları imza kampanyasıyla fosil yakıt CEO’larına “derhal durun” çağrısı yaptı.

Uganda‘dan Vanessa Nakate, Almanya‘dan Luisa Neubauer, İsveç‘ten Greta Thunberg ve Ekvador‘dan Helena Gualinga‘nın başlattığı bir milyon imzayı hedefleyen kampanya, dünyanın her yerinden binlerce insanın imzalamasıyla günün erken saatlerinden itibaren hedef sayıya yaklaştı.

‣ İklim aktivistlerinden fosil yakıt CEO’larına ihtar: Sokaklardan çekilmeyeceğiz

Yazılan ihtarnamede büyük petrol şirketlerinin fosil yakıtların yıkıcı iklim değişikliğine yol açtığını onlarca yıldır bildiğine, halkı iklim bilimi ve riskleri konusunda yanılttığına, dezenformasyonla şüphe yaratarak ve gecikmeye neden olarak politikacıları kardırdığına yer verildi.

Büyük fosil yakıt şirketlerinin CEO’larına hitaben yazılan ihtarda şu ifadelere yer verildi:

Bu ihtarname, herhangi bir yeni petrol, doğal gaz veya kömür çıkarım sahaları açmayı derhal durdurmanızı ve hepimizin çok acil bir şekilde ihtiyaç duyduğu temiz enerji dönüşümünü engellemeyi durdurmanızı talep eder.

‘Muazzam sayılara ulaşıp sokaklarda olacağız’

İklim savunucuları, fosil yakıt endüstrisinin bu tür faaliyetlerinin temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye yönelik insan haklarını, yöneticilerin sorumluluklarını ve görevlerini ve Yerli halkın haklarını doğrudan ihlal ettiklerini kaydetti.

Bu faaliyetlere son verilerek derhal eyleme geçilmesini talep eden aktivistler, şunları ekledi:

Derhal eyleme geçmemeniz halinde, dünyanın her yerinden vatandaşların sizi sorumlu tutan her türlü ve tüm hukuki adımları adımları atacağını aklınızda bulundurunuz. Bizler de muazzam sayılara ulaşarak sokaklarda protestolara devam edeceğiz.

Aktivistler, IEA Başkanı Birol ile görüştü

Dört ülkeden WEF’e katılan aktivistler, Davos’ta Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ile de bir panelde bir araya geldi. Genç aktivistler ve Birol, hükümetlerin ve şirketlerin iklim krizine yeterli yanıt verip vermediğini ele aldı.

Davos zirvesinin yapıldığı kongre binasının dışında yapılan panelde temiz enerjiye geçiş, fosil yakıtlara yapılan yatırımlara son verme çağrıları ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için yapılması gerekenleri tartıştı.

‘Ön saflarda olanları dinlemeliyiz’

Panelde ilk söz alan İsveçli Thunberg, “Davos’ta, ön saflarda olanlar yerine iklim krizinden büyük ölçüde sorumlu olanları dinlemenin absürt olduğunu” söyledi:

Kısa vadeli açgözlülüğü ve şirket açgözlülüğünü öncelediklerini göstermelerine rağmen, sorunlarımızı çözmeleri için bu insanlara güveniyor gibiyiz… Bu insanların, yani gezegenimizin yıkımından sorumlu olan insanların verdiği mesajların bombardımanına uğruyoruz… Bunun yerine, iklim krizinden etkilenenleri, ön saflarda olanları dinlemeliyiz.

Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate de iklim krizinin, krizden en çok etkilenen yerlerde aşikar olduğunu söyledi.

Bu bölgelerdeki insanların yaşadıkları zorluklara işaret eden Nakate, şunları kaydetti:

İklim krizi istatistiklerden fazlasıdır. İnsanlarla ilgilidir. Bugün konuşulanlar ile sahada olanlar arasında bir kopukluk var.

Amazon yağmur ormanındaki yerli bir topluluktan olduğunu söyleyen Ekvadorlu aktivist Gualinga ise mensubu olduğu toplumun son on yıllarda ormanların kalkınma adına kesildiğine şahit olduğunu aktararak “Buna izin veriyor olmamız tam anlamıyla çılgınca” diye konuştu.

Davos’taki insanların fosil yakıt endüstrisine yatırım yaparak bu durumu körüklediğini kaydeden Gualinga, “Bu, suç teşkil eden bir davranış ve öyle muamele görmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Almanyalı iklim aktivisti Luisa Neubauer ise “fosil yakın endüstrisi kuralları belirledikçe fosil yakıt döneminin sona ermeyeceğini” söyledi.

Birol: Sermaye var, siyasi irade eksik

İklim aktivistlerine çalışmalarından ötürü teşekkür eden Birol, enerji sektörünün iklim değişikliğine sebep olan emisyonların yüzde 80’inden sorumlu olduğunu aktardı: “Enerji sektörünü dönüştürmezsek, daha temiz ve güvenli bir hale getirmezsek, iklim hedeflerimize ulaşamayız.”

Bunun temiz enerjiye geçilmesi gerektiği anlamına geldiğini kaydeden Birol, “Sihirli kelime, yatırım. Yeterli sermaye var. Eksik olan siyasi irade” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.