Ekolojik YaşamManşet

Küre Dağları Milli Parkı’na PAN Parks sertifikası

0

PAN Parks Vakfı tarafından 26 – 29 Eylül 2012 tarihleri arasında Finlandiya Doğa Koruma İdaresi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 11. Avrupa Yabanıl Günleri Konferansı’nda Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 13. PAN Parkı olmaya hak kazanan Küre Dağları Milli Parkı’na sertifikası teslim edildi.

Konferansta ortak sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Ercan Yeni ve WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, Küre Dağları’nın 2000 yılında milli park ilan edilmesinden 2012 yılında PAN Park olmasına kadar kaydedilen aşamaları ve bundan sonra atılması gereken adımları Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen katılımcılara sundular. Sunum sonrası gerçekleştirilen tören ile Küre Dağları Milli Parkı’nın PAN Parks sertifikası PAN Parks Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Louis Frankenhuis tarafından takdim edildi.

2008 yılından beri Küre Dağları Milli Parkı’nda yürütülen Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi”nin kapanış töreni 8 Ekim 2012 tarihinde Ankara’da “Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasında Orman Ekosistemlerinin Önemi: Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu” ile yapılacaktır. Bu sempozyumda PAN Parks Vakfı Genel Müdürü Zoltan Kun tarafından Küre Dağları Milli Parkı’nın PAN Parks sertifikası, Milli Park yöneticilerine takdim edilecektir.

PAN Parks nedir?

PAN Parks (Korunan Alanlar Ağı Parkları), Avrupa’ya özgü, bağımsız bir korunan alan sertifikalandırma sistemidir. Bir korunan alanda sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi yoluyla tabiatın daha iyi korunmasını sağlamayı amaçlıyor. PAN Parks logosu Avrupa’da milli parklar için hem doğal değerler hem de sürdürülebilir turizm açısından bir seçkinliğin işareti.

Bir korunan alanın PAN Parks sertifikası alabilmesi için aşağıdaki 5 kritere sahip olması gerekiyor:

Kriter 1 – Zengin doğal miras: Korunan alan içinde en az 10.000 hektar yabanıl alanın varlığı.

Kriter 2 – Doğa Yönetimi: Korunan alanın yönetim planının olması.

Kriter 3 – Ziyaretçi Yönetimi: Korunan alanın ziyaretçi yönetim planının olması.

Kriter 4 – Sürdürülebilir Turizm Stratejisi: PAN Parks bölgesi için sürdürülebilir turizm gelişme stratejisinin olması.

Kriter 5 – Yöresel ortaklıklar: Bölgede belirli kriterler çerçevesinde çalışan yerel işletmeler ve korunan alan yönetimi arasında yerel iş ortaklıklarının kurulması.

You may also like

Comments

Comments are closed.