İklim KriziManşet

Kuraklık: İznik Gölü’nde sular yüzlerce metre çekildi

0
İznik Gölü, kuraklık
Fotoğraf: İHA

İklim krizi nedeniyle yoğunluğu gün geçtikçe artan kuraklık, Türkiye‘deki su kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye‘nin en büyük tatlı su kaynaklarından Bursa‘daki İznik Gölü‘nde mevsimsel kuraklık nedeniyle su çekilmesi korkutucu boyutlara ulaştı. Kıyıdan 400 metre çekilen İznik Gölü’nün en büyük iskelesi tamamen karada kaldı.

Türkiye genelinde ise derin bir kuraklık hakim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’nin birçok bölgesinde Eylül, Ekim ve Kasım’da şiddetli bir kuraklık yaşandı. Kasım’da bu kuraklık derinleşti. Aralık’ta ise Türkiye son 52 yılın en sıcak Aralık’ını yaşadı.

İznik Gölü

Fotoğraf: İHA

‣Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu? 
‣Antalya’yı sağanak, fırtına ve kar vururken İstanbul’un barajları alarm veriyor 
‣Alibeyköy Barajı son 10 yılın en düşük seviyesinde: Suların çekildiği kemerde keçiler otluyor 

İHA‘nın aktardığına göre; İznik Gölü kıyısında plaj işletmesi bulunan Bekir Uslu, “İznik Gölü kenarında yaklaşık yirmi yıldır işletmeciyim. Yirmi yıldır ben böyle bir kuraklık görmedim. İznik Gölü’nün en büyük iskelesi karada kaldı. 2014 yılında dünyanın en önemli on buluşu arasında olan İznik’teki bazalika kilisesi suyun altında bulunmuştu şimdi ise karada kaldı” dedi.

Ocak ayının bitmek üzere olduğuna dikkat çekerek toprakların ne kar ne de yağmur gördüğünü ifade eden Bekir Uslu, şunları aktardı:

“Maalesef bu kuraklık hayra alamet değil. İnşallah önümüzdeki günlerde düzgün kar ya da yağmur yağar da birazcık bu kuraklık telafi olur. Çünkü çok aşırı bir çekilme oldu. Aşırı bir kuraklık var. Önümüzdeki on gün daha yağış olmadığı gözüküyor.”

Yanlış su yönetimi ve kuraklıkla tamamen kuruyan Marmara Gölü’nde tarım… 
Salda Gölü’nü besleyen Eşeler Dağı’na krom madeni açılmak isteniyor: Göl kuruyabilir, su kaynakları zehirlenebilir 
İznik Gölü

Fotoğraf: İHA

Öte yandan Türkiye genelinde yağışlar son üç ayda, uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, geçen günlerde mevsim normallerinin dışında sıcak bir kışa giriş yapan Türkiye’de, özellikle Marmara ve İç Ege bölgelerinde yaşanan kuraklığın ‘ileri derecede’ olduğunu açıkladı.

‣ Sapanca Gölü’nün su seviyesi alarm veriyor
‣ Sapanca’dan çekilecek su bitti, sıra gölü besleyen derelere geldi
‣ Kocaeli Yuvacık Barajı’nda su seviyesi dibi gördü, Sapanca’dan takviye yapılacak
İznik Gölü

Fotoğraf: İHA

Türkiye’de 2 bin 57 gözlem sisteminden elde edilen en az 30 yıllık kesintisiz yağış ve sıcaklık verileri ile üçer aylık dönemler halinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor. Buna göre, Marmara Bölgesi’nin tamamında, Ege Bölgesi’nin Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz‘in batı, orta ve doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu.

Kuraklık, Marmara ile İç Ege’de ileri düzeylerde hissedildi. Diğer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı.

Kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl: Buzullar rekor düzeyde eriyor, denizler yükseliyor, kuraklık artıyor 
İznik Gölü

Fotoğraf: İHA

Ek olarak Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından her yıl BM İklim Zirvesi başında yayınlanan, yıllık Küresel İklim Durumu raporu Şarm-El-Şeyh’te açıklandı. Rapora göre kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl, iklim değişikliğinin etkilerinde artışa tanıklık ediyor. Deniz seviyesindeki yükselme hızlanıyor, Avrupa‘da buzul erimesi rekor kırıyor, aşırı hava koşulları dünyanın her yerinde yıkıma neden oluyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.