ManşetYerel

Sapanca’dan çekilecek su bitti, sıra gölü besleyen derelere geldi

0

Sapanca Gölü’nü besleyen kaynaklardan Balaban Deresi’ne set çekme hazırlığı başladı. Su seviyesi tehlikeli sınıra düşmüş olan gölün suları artık bölgeye yetmeyince, İSU (Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi) arıtma tesislerine göndermek için Balaban Deresi’nden de su çekmek için harekete geçti. İçme suyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı ‘kuraklık döneminde tek çözümün yer altı ve yer üstü sularını kullanmak olduğunu’ savunurken Balaban köyü sakinleri geçici susuzluğu önlemek için devamlı su çekilmesinin tarım alanları ve yaşam açısından felaket olacağı görüşünde.

10154126_230276343837864_7298857403799354899_n

Sapanca kururken endüstri ve su şirketleri su çekmeye ediyor

devam Dünyada suyu doğal olarak içilmeye elverişli birkaç golden biri olan Sapanca Gölü ve onu besleyen dereler için tehlike çanları uzun süreden beri çalıyor. Günden güne kuruyan gölün seviyesi son olarak göl 30.10 koduna gerileyerek kritik eşik olan 29,90’a yaklaştı. Su seviyesi 20 santim daha düşerse ekolojik denge büyük zarar görecek. Ülkenin özellikle son bir yılda yaşadığı kuraklık suyun çekilmesine neden olsa da suçun büyük ortağı soğutma ve temizleme için gölden su çeken civardaki sanayi ve enerji tesisleriyle akarsuların başını tutup suyu şişelemesi ambalajlı su şirketleri.

Sapanca Gölü’nü besleyen 15 dereden biri olan sekiz kilometrelik Balaban Deresi de kontrolsüz su politikalarının yeni mağduru olacak. İSU, Yuvacık Barajı’ndaki suyun azalması üzerinde Sapanca Gölü’nden su çekmeye başlamıştı. Sapanca Gölü’nün seviyesi hızla azalınca bu kez, hazırlanan acil eylem planı kapsamında Sapanca Gölü’nü besleyen Balaban Deresi’ne set çekerek dere suyunu arıtma tesisine gönderme planını açıklamıştı.

Balaban halkı geçtiğimiz günlerde dere için bir eylem yapmıştı

Balaban halkı geçtiğimiz günlerde dere için bir eylem yapmıştı

 

Bölgede 70 tane kuyu açıldı

Geçtiğimiz cumartesi Balaban deresi için eylem yapan köylüler, özellikle tarım alanlarının susuzluk nedeniyle zarar göreceğinden endişeli.
Su hakkı aktivisti ve İzmit Halkevleri Şube Başkanı Yaşar Seğmen, ‘İSU dereleri kurutmanın yanında bir de kuyu açıyor’ diyor ‘Yeraltı suyu çıkarmak için 70 tane kuyu açıldı; 40 tanesi sapanca gölü havzasında geri kalanı merkezde. Yanı geçici susuzluğu önlemek için yeraltı suyu çekiliyor.’

‘Kuraklığı atlatmak için tüm kaynakları kullanmaya çalışıyoruz’

İçme Suyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’ndan Ali Sağlık ise kuraklığı atlatmak için her türlü önlemi aldıkları görüşünde: ‘Malum Kocaeli’nde aşırı kuraklık var, biz de il sınırları içindeki yer altı ve yer üstü kaynaklarını kullanıp bu yazı atlatma çalışmaları yapıyoruz. Bu kapsamda yer altı ve yer üstü sularını, tüm kaynakları sisteme dahil etmeye çalşıyoruz.’

‘İhtiyacı karşıladıktan sonra su almayacağız’

Balaban Deresi’nin suyunun da arıtma tesisine götürüleceğini belirten Sağlık, köylülerin sıkıntısının tarımsal sulama olduğunu belirterek, sulama konusunda sıkıntı çıkmayacağını savunuyor. ‘Arazilerin sulanabilmesi için Balaban’ın en alt noktasından su alıyoruz. Ayrıca yeni çıkan Büyükşehir Kanunu’yla tarımsal sulama da İSU’nun görevi haline geldi. Su ihtiyacını karşıladıktan sonra su almaktan vazgeçeceğiz.’

Başkanlık yetkilisinin verdiği bilgiye göre ise su kaynaklarından ne kadar miktarda su alınacağı henüz belli değil.

Balaban muhtarlığına iş makinelerinin yakın zamanda geleceğine dair  tebligat yapıldı. Köylülerin bekleyişi devam ediyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.