Küçük Kara Balık

En sevdiğim çocuk kitabı Küçük Kara Balıktır. Belindeki kamasıyla Küçük Kara Balık çocukluk rüyalarımı süslemiştir. Elimde tuttuğum kitap da benimle yaşıt 1975 baskısı çocukluk kitabımdır. Samed Behrengi, Azeri asıllı İranlı bir öğretmen ve yazardır. Kitaplarına sadece çocuk öyküleri deyip geçemeyiz. Onun öykülerinin alt metninde adalet, eşitlik, kardeşlik, baskıya karşı direnme de vardır. Bu yüzden çocuklar kadar büyüklerin de okuduğu yazarlardandır.

12 küçük kara balık...

 

Bir derede yaşayan Küçük Kara Balık’a annesi ve diğer balıklarla yaptığı sığ sulardaki gezintiler yeterli gelmez ve o derenin bittiği yeri merak eder. Annesi hemen karşı çıkar, bu derenin ne başlangıcı var ne de sonu, hepsi bu gördüğün kadar, der. Ama Küçük Kara Balık inatçıdır ve dünyayı tanımak istemektedir. Çağlayandan kendini bırakır ve macera başlar. Küçük Kara Balık denize ulaşana kadar çeşitli sulardan geçer; iyi, kötü, akıllı, kendini beğenmiş, kurnaz, yardımsever hayvanlarla tanışır. Balıkların birlik olunca balıkçıları yendikleri öğrenir, buna çok sevinir. Ama büyük balığın küçük balığı yemesine şaşırır, buna üzülür. En sonunda da tüm balıkların korkulu rüyası Karabatak’la karşılaşır. Karabataktan kaçıp sadece kendi canını kurtarmak yerine tüm balıklar için onunla savaşır.

samed

Küçük Kara Balık’ın çevresindeki bütün baskılara, tutucu düşünce yapısına rağmen denize, özgürlüğe ulaşma çabası ve zorba Karabatak’a karşı direnmesi karşısında bu çocuk masalı On İki Eylül döneminde sakıncalı bulunarak yasaklanmıştır. Kaldı ki İran’da halen yasaklı kitaplar arasında olması trajikomik değil sadece trajiktir. Tiyatro eseri olarak defalarca sahnelenmiştir. Sevgili büyükler, bir yerlerde belinde kamasıyla Karabatak’ın karşısına dikilmiş küçük kara bir balık afişi görürseniz, iki bilet alın biri çocuğunuz biri kendiniz için.

 

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/kucuk-kara-balik-nasil-bir-cocuk-kitabidir

mehmet-fırat-pürselim

 

 

Mehmet Fırat Pürselim


Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte.
İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta.
Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR