Hafta SonuKitapManşet

[Çocuk Kitapları] Gülten Dayıoğlu – Dört Kardeştiler

0

Gülten Dayıoğlu, çocuk ve gençlerin eğitim ve gelişimlerine katkıda bulunmak için yazdığı onlarca kitabın yanı sıra, çocuk ve gençlerin severek okuyacakları nitelikli eserler kazandırmak amacıyla kendi adını taşıyan bir de vakıf kurmuştur. Bu konunun Türkiye’de gelişimi için adeta hayatını vakfetmiştir. Ama çocuklar ve gençler de onun kitaplarını çok okuyarak, çok severek, emeklerini karşılıksız bırakmamıştır. Anne, çocuk ve torun üç neslin yazarı olan Gülten Dayıoğlu’nun ellinin üzerinde baskı gerçekleştiren Dört Kardeştiler, köy yerinde öksüz yetim kalmış kardeşlerin oldukça acıklı hikâyesini anlatıyor.

Dört Kardeştiler-1 Dört Kardeştiler-2

Hasibe Kadın, dördü küçük yaşlarda ölmüş yedi kızın ardından erkek çocuğunu doğurduktan sonra ölmüştür. Geride en büyüğü altı yaşındaki Feten, en küçüğü beş günlük Yaşar isminde dört küçük çocuk bırakmıştır. Babaları köyün korusunun bekçiliğini yaptığı için genellikle koruda kalmakta, çocuklar da başlarındaki dedeleriyle birlikte köydeki evlerinde yaşamaktadır. Feten’in becerikliliği, dedenin gözetimi, komşuların yardımı sayesinde aile bir düzen tutturmuş yaşarken, babanın koruyu korurken komşu köylülerce öldürülmesi sonunda bütün düzen darmadağın olur. Önce dede hastalanır, yatağa düşer, ardından geçim zorluğu gelir. İki kız şehirdeki ailelere evlatlık verilir. Dedenin ölümüne kadar Feten koyun, Yaşar kaz çobanlığı yaparak ekmeklerini kazanırlar ancak dedenin ölümü üzerine Feten de zorla şehirde çok kötü bir kadının yanına evlatlık verilir. Yaşar ise köyde kalır, muhtar yanaşma olarak yanına alır ama eziyet eder. Yaşanan onca acıdan sonra neyse ki kitap buruk da olsa mutlu bir sonla bitmektedir.

Gülten Dayıoğlu

Kötülerin çok kötü, iyilerin ise fakir ve korkak olarak anlatıldığı romanın kapağında on yaş ve üzerine uygun olduğu belirtilmektedir. Kitabın bence en güzel yanı, manileri; oyunları, kınaları, düğünleri, kış eğlenceleri, harmanı, hayvanları, bulgur yapımıyla, köy yaşamını tüm renkleriyle bizlere anlatmasıdır.

Not: Bu yazının videosunu aşağıdaki linkten Uzman Tv’den izleyebilirsiniz.

http://www.uzmantv.com/gultan-dayioglunun-dort-kardestiler-adli-kitabinda-ne-anlatililir

 

Nehir ve Fırat Pürselim

Mehmet-Fırat-ve-Nehir-Pürselim

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.