Kral kırbacı durdurdu

CNN Türk’ün haberine göre kadınların otomobil kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’ın Kralı Abdullah, kadınların araba kullanma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 kırbaç cezasına çarptırılan kadın hakkındaki kararı kaldırdı.

 Şeyma Hassaniye adlı kadın Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde geçen Temmuz ayında hükümet izni olmadan otomobil kullandığı için suçlu bulundu. Mahkeme Hassaniye’yi 10 kırbaç cezasına mahkum etti. Suudi kadınlar bu cezayı direksiyon başına geçerek protesto etti. Karar uluslararası alanda da tepki gördü. Gelişmelerin ardından Arab News gazetesine konuşan Şeyma Hassaniye ise kararı temyiz edeceğini söyledi. 

Ceza islamcıların reforma tepkisi

Bu cezanın Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınacağını açıklamasından kısa süre sonra verilmesi de dikkat çekti. Çünkü ülkede daha önce de otomobil kullanırken kadınlar yakalanmış ve ceza almamıştı. Kralın açıklamasından kısa bir süre sonra gelen bu ceza reformlara tepki olarak yorumlandı. Ayrıca mahkeme kararına karşı gösterilen tepki de ülkede bir ilki oluşturuyor. Arabistan’daki insan hakları savunucuları, kararı Kral’ın kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımasına karşılık İslamcıların bir intikamı olarak değerlendirdi.

Kararı Prenses Twitt’ledi

Gelişmelerin ardından Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Şeyma Hassaniye hakkındaki kırbaç cezasını kaldırdı. Suudi Prensi El Velid bin Talal‘ın eşi Prenses Emire el Tavil, kralın kararını internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter’da duyurdu. Tavil, “Allah’a şükür, Şeyma‘nın kırbaçlanması sevgili kralımızın sayesinde iptal edildi. Suudi kadınların çok mutlu olacaklarından eminim” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Irak, kadınlar için ‘cinsel rüşt’ yaşını dokuz’a düşürmeye hazırlanıyor

Irak'ta muhafazakar Şii partilerin ağırlıkta olduğu iktidar koalisyonu, yasal evlilik yaşının düşürülmesinin yanı sıra kadınların boşanma, velayet ve miras haklarını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

‘Kadının soyadı’ düzenlemesi yargı paketinden çıkarıldı

Söz konusu düzenlemeyle kadının evlenmeden önceki soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesi öngörülüyordu.

Hiranur Vakfı’nda çocuğun cinsel istismarı davasında cezalar artırıldı

Hiranur Vakfı'nda 'evlendirme' adı altında yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan çocukla ilgili İstinaf Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında cezalar artırıldı.  

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

EN ÇOK OKUNANLAR