ManşetDoğa MücadelesiTürkiye

Kozak Yaylası’nda yine maden tehdidi: Antik kent ve fıstıkların ortasında dinamitli granit ocağı kurulacak

0

İzmir Bergama Kozak Yaylası’nda Perperene Antik Kenti’nin de bulunduğu yaklaşık 40 bin hektarlık alanda granit ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldığını ilan etti.

Egeli Gazete‘den Kerim Yeğinboy‘un haberine göre, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bergama Kozak Yaylası’nda 39 bin 847 hektarlık alanda granit ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldığını ilan etti.

Omsan Mermer Sanayi Ticaret A.Ş tarafından hazırlanan ve Müdürlük tarafından ilan edilen ÇED dosyasında, proje konusu granit ocağı ruhsat sahasının toplam 66 hektar büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Tarım arazileri ve antik kentin ortasında dinamit ve patlayıcı

ÇED dosyasında, “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ruhsat sahası içerisinde ve ÇED alanı civarında fıstıklık ve bağ gibi vasıflı şahıs alanları yer almaktadır. Ayrıca proje alanına yaklaşık 1,04 km mesafede ve alanın güneydoğusunda Perperene Antik Kenti bulunmaktadır” bilgisi yer aldı.

Bergama‘nın kuzeybatısında, Aşağıbey Köyü ve Okçular Köyü‘nün üst tarafında yer alan Perperene Antik Kenti, eski bir Roma yerleşkesi. Antik kentin etrafı, Türkiye‘nin en önemli fıstık çamlarıyla çevrili.

Strabon ve Bizanslı Stephanos’un da isminden söz ettiği, fıstık ormanlarıyla ünlü Perperene Antik Kenti, içerisinde tapınak, hamam, amfi tiyatro ile iki sur kalıntısı barındırıyor. Antik dönemde Mysia olarak geçen bölgede, agora (pazar yeri) kalıntıları, etrafa yayılmış işlenmiş taşlar, sütunlar ve mezarlıklar bulunuyor. 

Birinci Derece Arkeolojik SİT alanı olan bölge aynı zamanda orman alanı içinde kalıyor.

İlgili haber: Maden şirketlerinden Kozak Yaylası’na rahat yok

Perperene Antik Kenti’nin de yer aldığı alanda yıllık 19 bin 200 metreküp taşın çıkarılacağı alanda,  dinamit de dahil patlayıcı da kullanılacak. ÇED dosyasında patlayıcılarla ilgili şu bilgiler verildi:

“Proje konusu faaliyet alanında granit cevherleşmesi sert bir yapı gösterdiğinden ocak işletmeciliği trimex ile delme,  patlatma diğer bir ifade ile ön kesme yöntemi kullanılarak malzeme gevşetmesi yapılacaktır.Patlayıcı madde, ocaktan granit çıkarılmasında kullanılacak olup, ruhsat alanında depolama yapılmayacaktır.

Proje kapsamında ocak alanında gerçekleştirilecek patlatma faaliyetlerinde patlayıcı olarak trimex (ön kesme uygulamaları için kapsüle duyarlı emülsiyon patlayıcı) ve yemleyici dinamit kullanılacaktır.”

Söz konusu ÇED dosyası ile ilgili İnceleme Değerlendirme Toplantısı 15 Mayıs 2022 tarihinde yapılacak.

İlgili haber: Kozak’ta köylüler ÇED’e geçit vermedi: Kozak’ın madeni çam fıstığıdır!

Türkiye’nin en zengin fıstık çamı (pinus pinea) havzalarından Kozak Yaylası, aynı zamanda kuvars, granit mermer gibi zenginlikleriyle maden tehdidi altında kalıyor. Antik kentlerin bulunduğu alanda, yerin altında da antik eserler bulunduğu tahmin edilmesine rağmen Bergama ve Kozak Yaylası’nda çok sayıda taş ocağı faaliyet gösteriyor.

Daha önce yapılmak istenen pek çok taş ocağı projesi bölge sakinlerinin ve çevre örgütlerinin direnişiyle karşılaştı.

İlgili haber: Bergama yine ayakta: Kozak Yaylası’na çevre yolu diye maden yolu yapıyorlar

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.