Doğa MücadelesiManşet

Koza Altın Madeni için keşif izni çıktı ama

0

Bergama Ovacık’ta açılan tüm davalara ve alınan iptal kararlarına rağmen faaliyetini sürdüren Koza Altın Madeni İşletmesi’ne istenen keşif izni, 3.5 yıl sonra çıktı ancak bu kez de keşfi izlemek isteyen bir otobüs dolusu insan madene sokulmadı.

Bergama Ovacık’ta faaliyetini sürdüren Koza Altın Madeni İşletmesi için istenen keşif izni 3.5 yıl aradan sonra çıktı ve önceki gün işletmede davanın avukatları ve bilirkişiler tarafından keşif yapıldı. Ancak Mahkeme heyeti, madene ulaşmak için, çevre yolu yerine madenin içinde bulunan yoldan gitmeyi tercih etti ve keşfi izlemek isteyen 35 kişinin talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Altın madeninin faaliyetinin durdurulması için yıllardır mücadele sürdüren EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği), Ekoloji Kollektif Derneği ve TMMOB’a bağlı Ziraat, Çevre, Kimya, Jeoloji, Metalurji Mühendis Odaları ile Peyzaj Mimarları Odası son olarak ÇED olumlu işlemi yürütmesinin durdurulması ve iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı.

Duruma tepki gösteren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü ve aynı zamanda davanın avukatı olan Arif Ali Cangı “Ovacık davaları tüm canlıları ilgilendiren davalardır. Artık mahkemenin buradaki hukuksuzluğa bir dur demesini bekliyoruz” dedi.

Bu süreç içerisinde birinci atık havuzunun dolup kapasitesinin artırıldığına, ardından ikinci atık havuzu yapıldığına dikkat çeken Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü ve davanın avukatı Arif Ali Cangı “Ovacık Köyü’ne 400 metre olan mesafe 1.000 metre olarak ele alınması raporları hazırlayan kişilerin ve firmanın, çevreye ve yerel halka verilecek zararı hiçe sayma eğilimlerini gösteren büyük bir kanıttır. Yakın zamanda bu bölgede büyük ve derin felaketlerin meydana geleceği aşikardır” diyerek olaya tepki gösterdi ve Ovacık davalarındaki hukuksuzluğun sona erdirilmesini istedi.

Bilirkişilerden atık deposu pasa toprağından yapıldığı ve bölgenin 1nci derece deprem kuşağında olduğunun göz önünde bulundurularak inceleme yapmalarını talep eden Arif Ali Cangı, ayrıca mahkemeden ÇED raporu sırasında tarım koruma projesi yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesini ve tesisin Bakırçay Ovası ve Kozak Yaylası’nda yapılan fıstık çamı tarımına etkilerinin araştırılmasını ayrıca tesisin sağlık koruma bandının olup olmadığının kontrol edilmesini de istedi.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.