Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Köylerinde maden ocağı istemeyen Arsuzlular ÇED toplantısını yaptırmadı

0
Fotoğraf: madene_hayir

Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan Hüyük Mahallesi’nde açılmak istenen krom madeni projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkı Bilgilendirme Toplantısı bölge halkının itirazları üzerine iptal edildi.

Konuyla ilgili tutulan tutanakta “Toplantının yapılacağı yere yöre sakinleri tarafından yoğun bir katılım sağlanmıştır. Halkın yoğun tepkisi ve bilgilenmek istememeleri üzerine toplantı yapılamamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: madene_hayır

Neler yaşandı?

Hüyük’te daha önce Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istenmiş, itiraz eden halk jandarma engeliyle karşılaşmıştı. Bölgede çıkan yangınlar sonrasında bölgede maden ocağı yapılacak olmasının da tepki toplaması üzerine toplantı iptal edilmişti.

Bölge halkının itirazlarına rağmen toplantı için yeni tarih 18 Mart Perşembe saat 09.00 olarak belirlenmişti. Toplantı öncesinde Arsuz Kaymakamlığı etkinlik ve eylem yasağı getirmişti.

Köye jandarma ablukası

Hüyük köyü toplantı gününe jandarma kuşatması altında başladı. Köye giriş yapmak isteyenler jandarma tarafından “kendilerine kimseyi içeriye almama talimatı geldiği” gerekçesiyle içeriye alınmadı.

Benzer şekilde köyün içerisinde de ikametgahı Hüyük Mahallesi olmayan kişilerin toplantının yapılacağı alana alınması jandarma tarafından engellenmeye çalışıldı. Birçok kişi tarlaların ve bahçelerin arasındaki yollardan giderek alana ulaştı.

Fotoğraf: Barış Dural

Toplantının yapılacağı salonun önünde toplanan bölge halkı ise “Madenci şirket köyümüzden defol” sloganları atarak projeye tepkilerini dile getirdi. Birçok kişi sloganlara ıslık ve alkışlarla destek gösterdi.

Yeşil Gazete’ye yaşananları aktaran Hüyük Mahallesi’nden Zeki Dural, “Biz toplantıyı yaptırmadık. Konuyla ilgili de tutanak tutuldu. Yapılması gerekeni yaptık” ifadelerini kullandı.

1820 hektarlık alan

Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılmak istenen krom ocağının 1820 hektarlık orman ve tarım arazisinin üzerine açılması planlanıyor.

Bölge halkı ise maden açılması durumunda köyde yaşayan 5 bin kişinin etkilenceğini, geçim kaynakları olan tarım arazilerinin kullanılamaz hale geleceğini belirterek projeye karşı çıkıyor.

Projeye karşı üç ayrı dava açıldığını belirten Dural, mahkemenin köylüler lehine bir karar verdiğini ancak şirketin mahkeme kararına itiraz ettiğini aktarmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.