Hayvan HaklarıKoronavirüs SalgınıManşet

‘Koronavirüs evcil hayvanlardan insanlara geçmiyor’

0

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selda Erensoy, ABD’nin New York kentinde, ilk kez iki evcil kedide ‘Covid-19’ tespit edilmesi üzerine bir açıklama yaparak tip koronavirüsün evcil hayvanlardan insanlara değil insanlardan hayvanlara bulaşabileceğini söyledi.

New York’un iki farklı bölgesindeki iki kedide, geçtiğimiz haftalarda koronavirüs tespit edilmişti. ABD Tarım Bakanlığı ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yetkilileri virüsün evcil kedilere ‘Covid-19’ tespit edilen sahiplerinden geçmiş olabileceğini belirtmişti. 

Konuyla ilgili bilimsel araştırmaların kısıtlı olduğunu söyleyen Erensoy da şunları söyledi:  “Koronavirüs büyük bir aile. Hayvan koronavirüsleri de var. Bizlere doğada mutasyon değiştirerek, yarasalardan geçtiği biliniyor. Covid-19’da önemli olan, insanları da enfekte edebilir hale geldikten sonra hızla insandan insana bulaşmaya başlaması. Bu da virüslerin enfekte ettikleri hücrelere tutunabilme yeteneğiyle ilgili olan bir durum.”

Kedilerde akciğere inmiyor

Hayvanların virüs bulaştırma konusunda ne rol oynadığını bilmenin önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Erensoy, şöyle konuştu:

“Bununla ilişkili sınırlı çalışma bulunuyor.  Çin’de yapılan, hayvanlarda deneysel olarak bulaşmayı gösteren bir çalışma var. Başta aşı çalışmalarında kullanılan dağ gelinciği, kedi, köpek, domuz gibi hayvanlar araştırılıyor. Çalışmada, virüsün bilerek enfekte edilen bir kediden başka bir kediye bulaşabileceği gösteriliyor.

Bazılarında hafif hastalık yaptığını görmüşler. Ancak kedilerde virüs üst solunum yolunda kalıyor ve akciğerlere inip ağır enfeksiyon yapmıyor. Nedeni virüsün tutunabilecekleri algaçların kedilerde daha az yaygın olması ve virüsün tutunamaması olabilir. 

Kedinin dışkısından da bulaştırıcı virüsün çıktığına dair kesin kanıt yok. Bronx‘ta yapılan çalışmada ise virüsün hayvanat bahçesinde çalışan kişiden, yırtıcı kedigillere bulaştığı kanıtlanmış. Bu çalışmalarla insandan hayvana geçiş gösteriliyor. İnsandan insana bulaşmaması için gösterdiğimiz özeni, evcil hayvanlarımıza bulaşmaması için de göstermeliyiz.”

‘Sokağa çıkarmayın”

Salgın sırasında paniğe kapılan insanların evcil hayvanlarını sokağa bırakma olaylarının arttığı bu günlerde, uzmanlar tam aksinin yapılması gerektiğine işaret ediyor. 

Virüsü evcil hayvanlara bulaştırmama konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Erensoy, “Virüs hayvanlardan insanlara değil, insanlardan hayvanlara  bulaşabiliyor. Bu nedenle de onların korunması gerekiyor. Evcil kedileri dışarı çok çıkarmamak ve kendimizle de temasını kısıtlamak gerekli. Her zaman olduğu gibi el hijyeninde dikkat edilmeli” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.