Kolombiya Parlamentosu boğa güreşlerini yasakladı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, hak savunucularının zaferini kutladı: Hayvanların ölümüyle eğlenenler, sonunda insanların ölümüyle eğlenirler. Tıpkı kitapları yakanların sonunda insanları da yakmaları gibi...
 

Güney Amerika ülkesi Kolombiya‘da 2027’den itibaren boğa güreşlerini yasaklayan yasa tasarısı onaylandı.

Karar, ülkedeki “geleneksellik” taraftarlarına ve boğa güreşini destekleyenlere karşı mücadele eden hayvan hakları savunucularının  kazandığı çok önemli bir zafer olarak nitelendirildi. 

Boğa güreşi, Kolombiya’ya sömürge dönemlerinde İspanyollar tarafından getirildi ve zaman içinde çok popüler hale geldi. Ülkedeki Bogotá, Medellín ve Manizales gibi şehirlerindeki gösteriler, çok büyük kalabalıkları topluyordu. 

Salı günü, 93 kongre üyesi boğa güreşinin yasaklanması lehinde oy kullandı. Kongre üyelerinin sadece ikisi tasarıya karşı çıktı. Yasa nihai onay için Başkan Gustavo Petro’ya gönderildi.

Petro, sosyal medya hesabından hak savunucularının zaferini kutladı: “Ölümün artık bir gösteri olmamasını başaranları tebrik ediyorum. Hayvanların ölümüyle eğlenenler, sonunda insanların ölümüyle eğlenirler. Tıpkı kitapları yakanların sonunda insanları da yakmaları gibi…”

Kanun yürürlüğe girdikten sonra, boğa güreşi “sektöründe” olan kişilerin yeni gelir kaynakları bulmasına yardımcı olmak için üç yıllık bir geçiş dönemi olacak.

Halen sekiz ülkede hayvanlar ‘spor’ diye öldürülüyor

Kolombiya, boğa güreşlerinin hâlâ yapıldığı sekiz ülkeden biri.

Diğerleri ise Fransa, Portekiz, Meksika, Ekvador, Peru, İspanya ve Venezuela. Mexico City‘de 2022’de yasak getirilmişti, ancak iki yıl sonra yasak kaldırıldı. Bu ülkelerde “spor” adı altındaki hayvan istismarı ve cinayeti hala kayda değer biz izleyici kitlesine sahip, ancak zamanda hak savunucularının sıkı muhalefeti nedeniyle buralarda da yasakların gündeme gelmesi bekleniyor.

Yasanın görüşmeleri sırasında Kolombiyalı boğa güreşi destekçileri, bu vahşetin bir tür “sanat” olduğunu ve boğa yetiştiricileri ile arenaların dışındaki sokak satıcıları için önemli bir gelir kaynağı olduğunu savundu. Ancak hayvan hakları savunucularının, boğaları sırf insan eğlencesi için  yavaş ve acı dolu bir ölüme maruz bıraktığı için “kanlı ve barbarca” olan bu eyleme son verilmesi için çok etkili bir kampanya ve lobi yürüttü.

Yasağın savunucularından biri olan Kongre Üyesi Alejandro Garcia, yasanın onaylanmasının ardından Temsilciler Meclisi’ne hitaben,  “Tüm hayvanların refahına ve savunmasına öncelik veriyoruz. Bütün dünyaya, Kolombiya’nın tüm varlıkların onurunu koruduğu bir kültürel dönüşüm sürecinde olduğunu söylüyoruz” diye seslendi.

Milletvekili Juan Carlos Losada da “İşkence ve barbarlık ifadesinin kültürel olarak kabul edilebileceğine inanmıyoruz” dedi.

Boğa güreşi, Güney Amerika’da hali hazırda Brezilya ve Arjantin’de de yasaklanmış durumda.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR