Ekolojiİklim KriziManşet

Kolombiya, 750 bin hektar araziyi 2026’ya kadar yeniden ağaçlandıracak

0

Kolombiya Çevre Bakanlığı, hükümetin 2026’ya kadar 120 bin hektarlık alanı ağaçlandırma hedefini 750 bin hektara çıkardığını bildirdi.

Bakanlığın verilerine göre, Kolombiya‘daki ormansızlaşmanın yüzde 58’i, dünya üzerinde biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerden biri olan Amazon‘da görülüyor.

Kolombiya’da madencilik faaliyetleri, sığır yetiştiriciliği, kereste ticareti gibi nedenlerle yasa dışı olarak kesilen ağaçlar ormansızlaşmaya yol açıyor.

‣ Kolombiya’da beş yılda 210 bin hektar orman, sığır yetiştiriciliği için yok edildi
‣ Kolombiya’da FARC’ın çekildiği bölgelerde ormansızlaşma yüzde 44 arttı!
‣ Kolombiya’da hedef orman kaybına yol açmadan çikolata üretebilmek

Kolombiya’nın “Amazon Ormanları”na açılan kapısı olarak bilinen Caqueta bölgesinde son beş yılda 210 bin 880 hektar ormanlık alan, sığır yetiştiriciliğine alan açmak için yasa dışı yollarla yok edildi.

2021’de Caqueta, Meta, Guaviare, Putumayo, Antioquia, Narino ve Choco bölgelerinde kaybolan orman alanları 174 bin hektara ulaştı.

Barındırdığı biyolojik çeşitlilik, karbon yutağı olmaları ve yağış rejimleri üzerindeki etkileri nedeniyle orman alanları sürdürülebilir bir ekoloji ve iklim krizi açısından büyük önem taşıyor. Kolombiya’daki ormansızlaşma, Amazon Ormanlarının ‘kritik eşiğe’ giderek yaklaşması nedeniyle iklim için ciddi bir tehdit teşkil ediyor. Ayrıca orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması ve restorasyonu, iklim kriziyle mücadele edilmesi ve net sıfır hedeflerine erişilmesi açısından anahtar bir rol oynuyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.