ManşetTürkiye

Kızılay skandallarında yeni perde: Stratejik Planı da intihalden geçilmiyor

0

Haber: İrfan TUNÇÇELİK

*

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kızılay’ın 2021-2030 Stratejik Planı’nın başka kurumların planlarından “kopyala-yapıştır” yöntemiyle hazırlanmış olduğunu duyurdu. Özel, 16 Mart’ta Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Stratejik planda intihal olur mu? Vallahi olmaz diyorsun, olmuş. Kızılay’ın Stratejik Planı baştan aşağı intihal” demişti.

Yeşil Gazete,  başka kurumların planlarından “kopyala-yapıştır” yöntemiyle hazırlanan intihallerin tespit raporuna ulaştı. 

Raporda göre, Bingöl Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Gaziemir Belediyesi, Alanya Belediyesi’nin stratejik planlarından noktası virgülüne kadar intihal tespit edilmiş.

Yazım hatalarıyla, anlatım bozuklukları ile birebir kopyalanmış. Hakemli makaleler, Wikipedi, Gıda Mühendisleri Dergisi‘nden intihallerin olduğu Kızılay’ın 10 yıllık stratejik planında, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru‘nun 2013’teki Meclis konuşması da kopyalanıp yapıştırılmış.

Deprem sırasındaki skandallarla gündeme gelmişti

6 Şubat Maraş’ta meydana gelen depremlerden sonra, afet bölgesinde barınma ve gıda başta olmak üzere birçok temel ihtiyaç gündeme gelmişti.  Sivil toplum örgütleri, yerel yönetim ve gönüllüler, bölgedeki en hayati ihtiyaçlardan biri olan çadır ve konteyner konutlar için çağrıda bulundu.

Bölgedeki çadır krizi devam ederken Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, 25 Şubat 2023’te Kızılay’ın depremin üçüncü günü Ahbap’a 46 milyon TL tutarında çadır sattığını gündeme getirdi.

Kızılay’ın Ahbap ve Türk Eczacılar Birliği’neçadır satmasının öğrenilmesinin ardından bir skandal daha ortaya çıkmış; Ahbap Derneği Kurucusu Haluk Levent Kızılay’dan konserve de satın aldıklarını söylemişti. Birgün gazetesi de Kızılay’ın maden suyunda yoğun miktarda arsenik tespit edildiğini ortaya çıkarmıştı.

Kopyala-yapıştır planlar

Skandallarla gündeme gelen Kızılay’ın bu kez 2021-2030 Stratejik Planlarında intihal olduğu ortaya çıktı.

Kızılay’ın yapmış olduğu intihallerle ilgili CHP’nin hazırladığı rapordaki liste şu şekildi:

  • Kızılay, 10 yıllık stratejik planının Durum Analizi’nde; Gaziemir Belediyesi’nin 2019 yılında hazırladığı stratejik planı ve Galatasaray Üniversitesi stratejik planı (2018-2022) kopyala- yapıştır yapılmış.
  • Tespit ve İhtiyaçların Belirlenmesi bölümünde; 21 Nisan 2015’te hazırlanan Merkezi İdareler Stratejik Planlama Kılavuzu’ndan intihal yapılmış.
  • Yoksulluk ve Açlıkla Mücadele Etmek bölümünde; Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Mustafa Erbaş ve Sultan Arslan’ın Gıda Mühendisliği Dergisi’nin 36’ncı sayısına yazdığı makaleden intihal yapılmış.
  • Yoksulluk başlığını taşıyan bölümde; Yoksulluk tanımı wikipedia’dan intihal yapılarak verilmiş.
  • Göç Mağduru İnsanlara Destek Olmak adlı bölümünde; Kalkınma Bağanlığı 11’nci Kalkınma Planı Özel İhtisas Komisyon Raporu’ndan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Dr. Fulya Memişoğlu’nun Zorunlu Göç Hareketleri ve Yerel Yönetimler makalesinden intihal yapılmış.

  • Toplumun Temelli Çalışmalar ile Toplumun Afetlere Karşı Direncini Artırmak bölümünde; 24 Ocak 2011 yılında Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği’nin (AHDER) Afet sözlüğünden, wikipedia ve AFAD’tan intihaller yapılmış.

  • Sağlıklı Yaşayan ve Yaşlanan Toplum için Çalışmak bölümünde; Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Sağlıklı Beslenme ve hareketli hayat Dairesi Başkanlığı’ndan ve Akademisyen Bülent Karakuş’un 2018’de hazırladığı “Türkiyede yaşlılara yönelik hizmetler ve kurumsal yaşlı bakımı ve kurumsal yaşlı bakımında illerin durumu” adlı çalışmasından intihaller var.
  • Eğitime Erişime Destek Olmak adlı bölümünde; Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nden intihal yapılmış.

  • Daha Yaşanabilir Bir Çevre İçin Çalışmak adlı bölümde sayfa 84’te yer alan ifadelerde; 17 Ocak 2013’te MHP Grubu adına söz alan Tokat Milletvekili Reşat Doğru’nun başka bir kaynaktan alarak okuduğu sözlerinden ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 12. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi’nin tanıtım toplantısından intihal yapılmış.
  • Daha çevik yenilikçi ve hesap verebilir bir yönetim mekanizması kurmak adlı bölüm; Akademisyenler Yusuf Yalçın İleri ve Yasemin Soylu’nun 2010 yılında “BİR REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ ARACI OLARAK ÇEVİKLİK KAVRAMI VE ÖRGÜT YAPISINA OLASI ETKİLERİ”, Düzce Üniversitesi Girişimcilik Ders Notlarından intihal yapılmış.
  • Katılımcı ve ilkeli çalışmalar ile güçlü paydaş ilişkileri kurmak bölümü; Mersin Üniv. Stratejik Planlama Çalışması (5 Eylül 2006), Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi’nden intihaller yapılmış.

  • Finansal Sürdürebilirliği Sağlamak adlı bölümde; AB Başkanlığı Sivil Toplum Sektörü Raporu’ndan intihaller yapılmış.
  • İzleme ve Değerlendirme adlı son bölümde; Üniversiteler için Stratejik Planlama Rehberi (Bartın Üniversitesi, 21 Haziran 2016)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.