Kızıl gezegende yaşam belirtileri: Keşif aracı Mars’ta ilk kez organik bileşikler buldu

Perseverance keşif aracı, Mars'ın önceden yaşam barındırdığı düşünülen Jezero kraterinin dibinde bir veya iki karbon halkası bulunan organik bileşiklere rastladı. Moleküllerin gezegendeki ilk yaşam belirtisi olabileceğine inanılıyor.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi‘nin (NASA) keşif aracı Perseverance, Mars yüzeyinde ilk kez organik bileşiklerin izlerini buldu. Keşfin, bilim insanlarına Mars’ta yaşam olasılığıyla ilgili önemli bilgiler vereceği öngörülüyor.

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, Mars’taki Jezero kraterinin dibinde, bir veya iki karbon halkası içeren bir dizi farklı organik moleküle karşılık gelen izler tespit edildi. Tam olarak hangi tür organiklerin keşfedildiğini anlamanın zor olduğu kaydedildi.

Bilim insanları, bir göktaşının çarpmasıyla oluşan Jezero kraterinin yerinde yaklaşık 3 ila 4 milyar yıl önce eski bir gölün bulunduğuna inanıyor. Göl havzasındaki koşulların yaşam için elverişli olabileceği düşünülüyor.

yaşam

‣ NASA: Ay ve Mars’ı, okyanuslarımızdan daha iyi tanıyoruz

Başlıca karbon ve hidrojenden ve genellikle oksijen, nitrojen, fosfor ve kükürt gibi diğer elementlerden meydana gelen kimyasal bileşikler organik molekül olarak sınırlandırılıyor.

Bilim insanları, Perseverance keşif aracının, 45 kilometre genişliğindeki Jezero kraterinde yaptığı yüksek çözünürlüklü görüntüleri analiz etti.

Bulunan organik moleküllerin doğası ve dağılımındaki farklılıkların, bir zamanlar Mars’ta su ortamını değiştirmeye yönelik çeşitli süreçlerin gerçekleştiği, bunun da muhtemelen hâlâ mevcut olan organik maddenin çeşitliliğine katkıda bulunduğunu ifade edildi.

yaşam

‣ NASA, Mars’taki katı karbondioksiti görüntüledi

2027’de Dünya’ya gönderilmesi bekleniyor

Londra Doğa Tarihi Müzesi‘nde doktora sonrası araştırmacı ve makalenin yazarı Joseph Razzell Hollis, keşfi değerlendirmek üzere yaptığı yaptığı açıklamada “Astrobiyologlar için heyecan verici bir ipucu, çünkü organik bileşikler genellikle yaşamın yapı taşları olarak düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Bulunan organik maddelerin menşeinin doğrulanması için tespit edilen numunelerin Dünya’ya getirilmesi gerekiyor. Numunelerin, 2027’de başlatılması planlanan Mars Sample Return programı ile Dünya’ya geri getirileceği öngörülüyor.

Mars yüzeyinde organik madde varlığı ve dağılımının, bilim insanlarına bu gezegendeki karbon döngüsü ve tarihi boyunca yaşam olasılığı hakkında önemli bilgiler sağlayabileceği ifade edildi.

‣ İnsan varsa çöp de var: Perseverance uzay aracı Mars’ın yüzeyinde atık tespit etti

yaşam

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR