Bilim-TeknolojiManşet

NASA, Mars’taki katı karbondioksiti görüntüledi

0

NASA‘nın Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı – MRO) adlı uzay aracı, gezegenin güney yarımküresinde bulunan bir krateri görüntüledi. 

Kış ortasında çekilen 37 derece güney enlemine yakın bir kraterin görüntülendiği fotoğrafta, kraterin yüzeyinin “kuru buz” olarak bilinen katı formdaki karbondioksit ile kaplı olduğu görülüyor. Kraterin güneye bakan yamacı mavi ağırlıklı, düzensiz parlak dona sahip. Yamaçta çok sayıda oluk içinde ve çevresinde meydana gelen bu CO2 donunun diğer görüntülerde de oluklarda akıntılara neden olduğu belirtiliyor.

-125 derecede donan karbondioksit

Mars’ta kışları sıcaklık, özellikle kutup bölgelerine yakın yerlerde -125 santigrat dereceye kadar düşebiliyor. Bu durum, Kızıl Gezegen’in bazı bölgelerinde karbondioksit gazının donmasına ve yüzeylerde “kuru buz” olarak bilinen bir katmanın oluşmasına neden oluyor. Her kış oluşan bu kuru buz katmanları  kışın ortasından hava çok sıcak ve güneşli olana dek, kutuplardan, Dünya’daki güney Kanada enlemine benzer olan  50 derece orta enlem bölgelerine kadar görülebiliyor.  Kutuplara bakan ekvatora yakın yamaçlar da aha az güneş ışığı aldığı için oralarda da küçük “kuru buz” parçaları hala olabiliyor.

Mars atmosferinin yüzde 95’i karbondioksitten oluşuyor. Mars’daki toplam karbondioksitin yarısı kutup bölgelerinde kuru buz halinde, diğer yarısı atmosferde bulunuyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.