Hafta SonuKültür-SanatManşet

Kitapseverlerin kutlu haftası TÜYAP Kitap Fuarı başlıyor

0

Bu yıl otuz dördüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 7 Kasım 2015 Cumartesi gününden, 15 Kasım 2015 Pazar akşamına kadar Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kitapseverlere kapılarını açık tutacak. Dokuz gün boyunca, 1500 imza günü ve 300 etkinlik gerçekleştirilecek olan fuara, yurt içi ve yurt dışından 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılırken, yurt dışından da otuz yazar konuk olacak.

 Hayata gülümseyerek bakmak

Bu yılki teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” olarak belirlenen İstanbul Kitap Fuarı’nın onur çizeri ise karikatür sanatçısı Tan Oral seçildi.. Fuar süresince Tan Oral’ın da katılımıyla çeşitli paneller ve söyleşiler düzenlenecektir. TÜYAP tarafından Onur Çizeri Tan Oral‘ın yaşamı, çalışmaları ve eserlerinden seçmelerin bulunduğu iki kitap ve bir sergi hazırlandı.  Küratörlüğünü Sadık Karamustafa’nın üstlendiği Tan Oral’ın çizgilerinin yer aldığı retrospektif özelliği taşıyan TanTan’a sergisi fuar süresince 8. holde ziyarete açık olacak.

tan oral

TÜYAP’ın onur çizeri Tan Oral

Onur Konuğu Romanya

34. İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Romanya olarak belirlendi. Onur Konuğu etkinlikleri kapsamında söyleşi, panel, şiir dinletisi, müzik dinletisi, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk etkinlikleri gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler fuarın ilk 4 günü (7 – 10 Kasım) tarihleri arasında açık olacak Uluslararası Salon’da yer alacak. Bu süre zarfında aralarında Matei Vişniec, Dimitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican gibi Romanya’nın önde gelen yazarları İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla bir araya gelecek. Ayrıca Romanya’nın önemli yazarlarından Mircea Dinescu 7 Kasım Cumartesi günü izleyicilerine şiirsel ve gastronomik bir etkinlik gerçekleştirecek. Romanya’nın önemli karikatür sanatçılarından Ion Barbu da, onur konuğu etkinlikleri kapsamında “Çıplak Kral ve Akıllı Kıyafetleri” karikatür sergisi düzenleyecek.

Uluslararası konuklar

Fuar en önemli ama mütevazı konuğunu 8 Kasım 2015 Pazar günü ağırlayacak. Uruguay’ın eski devlet başkanı José Mujica, Tekin Yayınevi’nden çıkan, hayatını anlatan kitabı imzalayacak ve kitapla aynı adı taşıyan “Saraysız Başkan José Mujica:Hayatı ve Anıları” paneline konuşmacı olarak katılacak.

Romantik aşk romanları yazarı, birçok kitabıyla New York Times çok satanlar listesine giren Sarah Jio, İstanbul Kitap Fuarı’nda Pena Yayınları’nın konuğu olarak okurlarıyla buluşacak. Kitapları toplam 27 ülkede yayınlanan ve Türkiye’de de geniş bir okur kitlesine sahip olan Sarah Jio, son kitabı Agapi Ölümsüz Aşk romanını da imzalayacak.

Türkiye’de Kafes kitabıyla tanınan Amerikalı yazar Josh Malerman da fuarın yabancı konukları arasında. Ayrıca fuara Vassilis Papatheodorou, Yannis Kalpouzos, Manuel Vilas, Kirsten Reinhardt gibi değerli yabancı yazar ve şairler de konuk olacak.

José Mujica

Uruguay’ın eski devlet başkanı José Mujica

Aziz Nesin 100 yaşında

İstanbul Kitap Fuarı, 100. yaşını kutladığımız Aziz Nesin’i anmak üzere Nesin Vakfı ve Nesin Yayınları işbirliği ile bir program hazırlamış bulunuyor. Program kapsamında Aziz Nesin’in edebi kişiliği, yaşamı ve eserleri üzerine söyleşiler, paneller gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Aziz Nesin’i edebiyatı, mizahı, hayat görüşü, politik duruşu ve geleceğe bıraktıklarıyla daha yakından tanımak amacıyla, Nesin Vakfı tarafından Işın Önol küratörlüğünde hazırlanan “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisi de fuar boyunca 8. holde ziyaretçileri ağırlayacak.

aziz nesin

Aziz Nesin

Yemek ve kitap buluşmaları

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Mutfak: Yemek ve Kitap Buluşmaları”, fuarın ilk 4 günü boyunca (7-10 Kasım) açık olacak Uluslararası Salon kapsamında gerçekleşecektir. Yemek kitabı yazarlarının bir yandan yemek sunumları yaparken bir yandan da söyleşi yapacakları Mutfak’ın programı kapsamında Ebru Omurcalı, Süleyman Dilsiz, Ömür Akkor, Eyüp Kemal Sevinç, Selin Kutucular, Jale Balcı, Sibel Güngör, Nilgün Tatlı, Cüneyt Ayral, Sevim Gökyıldız, Hubert Bourdon bulunuyor.

Wattpad

Türkiye’de aylık 2 milyon okura ulaşan ve 7 milyon Türkçe hikâyenin bulunduğu Kanadalı dijital kitap yazım ve okuma platformu Wattpad, ilk kez TÜYAP’a katılarak Türkiye’deki okurlarıyla buluşacak. Bir anlamda Türkiye’deki birinci yaşını kutlayacak.

kitap fuarı

Sanat Fuarı

34 yaşına basan kitap fuarıyla uzun yıllardır eş zamanlı düzenlenen Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı – Artist 2015 de bu yıl çeyrek yüzyılı geride bırakıyor. Ana teması “Geçmişe Tanıklık” olarak belirlenen sanat fuarı önemli sergilere ev sahipliği yaparak, resim ve heykel meraklılarının yanı sıra kitap fuarının yoğunluğundan kaçan kitap kurtlarına da görsel şölen sergilemeye devam edecek.

Giriş ücreti

Fuar için öğrenci, öğretmen, emekli ve engelliler ücret ödemezken, diğer vatandaşlar 5 TL. giriş ücreti ödeyecektir.

Linkler

1) Etkinliklere, imza günlerine ve daha detaylı bilgiye; İstanbul Kitap Fuarı’nın linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

2) İstanbul Kitap Fuarı nedir, nasıl gezilir, konulu video linki aşağıdadır.

3) Fuarın damakta kalan tatlarını anlatan eski bir yazımızı okumak isterseniz, o zaman sizi, ‘Biten bir fuarın ardından‘ı okumaya davet ediyoruz.

Derleyen: Mehmet Fırat Pürselim

(Slowtime, Tüyap Kitap Fuarı, Yeşil Gazete)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.