Gazeteci Fatih Altaylı, bugün (10 Haziran) paylaştığı yazısında Çanakkale Köprüsü‘nde 600 milyon dolarlık iş yapan Limak-Yapı Merkezi konsorsiyumunun ek olarak 2 milyar 390 milyon 850 bin Euro daha kazanç elde edeceğini yazdı.
İş kapsamında köprü geçiş ücretinin araç başına 15 euro, otoyol geçiş ücretinin ise 0,08 euro/km olduğunu ve garanti trafiğin günde 45 bin araç geçtiğini belirten Altaylı, bugüne kadar köprüden geçen araç sayısının en fazla 14 bin olduğunu söyledi.
‘Kamu kaynakları şirkete aktarılıyor’
Ortalama bir günde ise 40 bin aracın parası, “kamu kaynaklarından yani sizin benim vergilerimden, sizin maaşlarınıza yapılmayan zamlardan” köprüyü ve otoyolu yapan şirkete ödeniyor.
18 Mart 2022’de açılan köprünün yaptım ev işletme süresi 16 yıl 2 ay 12 gün. Yani bu ödemeler 14 yıl daha devam edecek.
Altaylı’nın aktardığına göre dönemin ilgili bakanı, Çanakkale Köprüsü’ne trafik çekmek için Marmara Çevreyolu‘nun yapılacağını ve trafiğin Çanakkale Köprüsü’ne aktarılacağını söyledi.
127 kilometrelik otoyol Limak’a verildi
Ardından Kınalı-Malkara arasındaki 127 kilometrelik otoyol ihalesi için ihalesiz bir şekilde Limak-Yapı Merkezi konsorsiyumuyla anlaşıldı. Limak’ın bu iş için Hazine garantili olarak kredi aradığını söyleyen Altaylı, işletme süresinin 4,5 yıl uzatılacağını söyleyerek köprü geçişinden sağlanacak ek geliri hesapladı:
“İşletme süresinin uzatılmasıyla bu işi yapan müteahhitlere sadece köprü geçişinden sağlanacak ek gelir 45 bin araç x 15 euro x 1650 gün yani toplam 1 milyar 113 milyon 750 bir euro olacak. Otoyollardan ise 0,08 x 215 km x 45.000 araç x 1650 gün yani toplam 1 milyar 277 milyon 100 bin euro müteahhitin cebine girecektir.”
Yani toplam 2 milyar 390 bin 850 bin euro değerinde kazanç sağlanacak ki bu hesaba köprünün yapımından beri kazanılan para dahil değil. Ancak Altaylı, 127 kilometrelik otoyol maliyetinin 600 ila 650 milyon dolar civarında olduğunu aktarıyor.
‣ Köprü-otoyol rantı patronları savaştıracak
Limak’ın diğer icraatleri neler?
Peki Limak, kaynaklarını cebine aktardığı kamu için neler yapıyor? İktidara yakınlığıyla bilinen Limak Şirketler Grubu, iştiraki olduğu YK Enerji ile birlikte Muğla‘nın Milas ilçesindeki İkizköy’ün ormanı, Akbelen Ormanı’nda doğa katliamı gerçekleştirdi. Ormanı yok eden şirkete tepki gösteren halk ise jandarmaların sert müdahalesine maruz kaldı. Ancak Limak, bölgedeki kömür talebinden geri adım atmadı.
Limak Holding‘in ihalesini aldığı diğer projeler ise şu şekilde:
- 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara – Çanakkale Otoyolu
- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesi 1.Etap
- Kuzey Marmara Otoyolu 6. Kısım
- Artvin-Erzurum Yolu I. Kısım
- Artvin-Erzurum Yolu II. Kısım
- Artvin-Erzurum Yolu III. Kısım
- Yusufeli Barajı ve HES
- Çetintepe Barajı İkmali
- Gürsöğüt 1-2 Barajı ve HES
- Çetin Barajı ve HES
- İstanbul Havalimanı
- Terkos-İkitelli İsale Hattı
- İmamoğlu Sulaması 4. Kısım