DünyaManşet

Kıbrıs Cumhuriyeti: Bizi tanımayan ayrılıkçı biri pasaportumuza sahip olamaz

0

Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayanların pasaport sahibi olamayacağını vurgulayıp, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın da aralarında olduğu bazı yetkililerin AB pasaportlarını iptal etmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu hamlesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kapalı Maraş’ın statüsüne yönelik açıklamalarının ardından gerçekleşmesi “misilleme” olarak yorumlandı.

İkinci Maraş açılımına çok sayıda ülke tepki göstermişti.

‘Sadece Ersin Tatar değil, kapsamlı bir liste hazırladık’

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bizim anayasamız, anayasal düzene bağlılığı ve ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü öngörüyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan ve kendi ayrı devleti olduğunu (KKTC) savunan ayrılıkçı biri pasaport sahibi olamaz. Sadece Ersin Tatar değil, kapsamlı bir liste hazırladık.

Liste bütün Kıbrıslı Türkleri içermiyor, işgal rejiminin (KKTC) mevcut şahsiyetleri ve yetkililerinden oluşan bir liste.”

Anastasiadis, KKTC’nin Maraş açılımının bugüne kadar müzakere ettikleri harita ve toprak paylaşımı başlığını da değiştireceği ve BM çerçevesindeki müzakerelere başlamak için KKTC’nin eşit egemenlik talebini de kabul etmeyeceğini söyledi.

‘Buyursun iptal etsin’

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, bu hamleye yanıt olarak “Buyursun iptal etsin, Maraş açılımından ve KKTC’den asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportuyla ilgili, “Geçmişte aldığım ve hiç kullanmadığım bir pasaport, mümkünse, iade ve iptal etmeye hazırım. Bana ay yıldızlı Türkiye ve KKTC pasaportları yeter” demişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.