DünyaManşet

Erdoğan’ın Maraş açıklamasına tepkiler sürüyor: Bir kınama da ABD’den geldi

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın Kapalı Maraş’ın statüsüne yönelik açıklamalarına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri‘nden (ABD) yapılan açıklamada, bahsi geçen açıklamaların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin kararlarıyla kesinlikle bağdaşmadığının altı çizildi.

‘Kabul edilemez’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kapalı Maraş bölgesinin BM sorumluluğunda olduğunu kabul eden BM kararlarının ihlal edildiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

ABD, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye tarafından desteklenen tutumunu provokatif, kabul edilemez ve krizi çözmek için yapıcı görüşmelere katılma sorumluluğuyla bağdaşmayan bir tutum olarak görüyor.”

Yunanistan’dan kınama

Söz konusu açıklamaları  Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi de kınadı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades bu adımı yasadışı ve kabul edilemez olarak değerlendirdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise kararı en güçlü şekilde kınadıklarını ifade etti.

Konu BM Güvenlik Konseyi’nde gündeme gelecek

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı da kararı kınayarak derin endişe duyduklarını açıkladı ve konuyu BM Güvenlik Konseyi’nde gündeme getireceklerini duyurdu.

Türkiye’nin tavrından üzüntü duyduklarını belirten Fransa da meseleyi BM’de gündeme getireceklerini açıkladı.

Borrell’e yanıt

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Erdoğan ve Tatar’ın Maraş ile ilgili açıklamalarından derin endişe duyduğunu belirtmiş ve “Maraş’ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı ve kabul edilemez bir karar” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Borell’in açıklamalarına yazılı yanıt verdi. Yanıtta, Borell’in Kıbrıslı Rumların ve Yunanistan’ın sözcülüğünü yaptığı ileri sürüldü ve “Borrell’in, Sayın Cumhurbaşkanımızın KKTC ziyaretinden sonra yaptığı açıklama, AB’nin Kıbrıs konusunda gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunun yeni bir kanıtıdır” denildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.