Dış Köşe

Kestaneyi Çin’den getirmek – İkbal Polat

0
İkbal Polat

Bursa Valisi Şehabettin Harput açıklamasa öğrenemeyecektik. Bursa artık kestaneyi Çin’den ithal ediyormuş. Orman Genel Müdürlüğü, “Kestane Eylem Planı Çalıştayı”düzenliyor ve kestanenin yaygınlaştırmak için çalışmalara başlıyor. Çalıştay’a katılan Bursa Valisi ise “Maalesef Bursa, işlediği ve pazarladığı kestanenin bir bölümünü Çin’den almak durumunda. Bu çok acı bir gerçek” diyor.

Ne tuhaf değil mi? Bir yanda kestanelikleri imara açıp villa yapıyoruz, diğer yandan da Çin’den kestane ithal ediyoruz diye üzülüyoruz. Bu ikilik nasıl açıklanabilir ki?

Yıldırım Belediyesi’nin TOKİ’yle birlikte yaptığı Akçağlayan Villaları’ndan bahsediyorum. Uludağ’ın en güzel kestane ağaçlarını kesip, yamaç molozları üzerinde ciddi zemin problemleri olan yerde kentsel dönüşüm diye yüzlerce villa yapıp beton yığını haline getirildi. Ya da taş ocakları, çimento fabrikaları, maden aramaları, yapılaşma derken Bursa’nın kestanelikleri bir bir yok edildi.

Değirmenlikızık, Fidyekızık, Cumalıkızık, Hamamlıkızık ve Derekızık köylerinde kestane ağaçları kurudu. En son bildiğiniz üzere İnegazi köyünde orman alanına çimento fabrikası yapmak için 98 yılı onaylı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılıyor. Köyden sonrası kestane ağaçları…

Hem kestane ağaçlarının olduğu köye çimento fabrikası yapımı için plan değişikliğine onay verip hem de Çin’den kestane getirmeye üzüleceğiz. Alın size bir ikircikli durum daha. Ben anlamadım bu işi…

Bursalıyım ben, çocukluğum Uludağ eteklerindeki Kızık köylerinde kestane ağaçlarında geçti. Şimdi Bursa’ya baktıkça canım yanıyor. Bu tarihi kentin tek tek tüm değerleri yok ediliyor.

Balıbey Han, Bursa Surları, Emirsultan restorasyonlarıyla tarihi mekanlarımız birer tiyatro sahnesine dönüştü. Doğanbey’in göbeğine TOKİ felaketi dikildi. Kentin neresine giderseniz görüyorsunuz ucubeyi…

Güzelim şeftali bahçelerimiz Yeşil Şehir adı altında yapılaşmaya açıldı. Kestaneliklerimiz de ya villa, ya çimento fabrikası ya da taş ocaklarına kurban gidiyor.

Bursa’yı yavaş yavaş yok ediyorlar.

Şimdi ise yeni Büyükşehir Yasası ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan köylerimizin mera ve ortak alanlarının yağmalanması tehditi var. Dağ köylerinin son kestanelikleri de otelleşir belki bilemeyiz.

Bursa’ya ipek çok uzun zamandır Çin’den geliyordu, şimdi de kestane geliyormuş.

Görüldüğü üzere âla bir marka kent yaratılıyor, pek âla…

 

İkbal Polat – www.turnusol.biz

İkbal Polat

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.