Keşke tek zararlı madde BVO olsa

Coca Cola şirketinin meyveli içecekler ve enerji içeceklerinde kullandığı bromlu bitkisel yağı (BVO) maddesini ürünlerinden çıkaracağını açıklamasının ardından bugün de AB ülkeleri ve Türkiye’deki ürünlerinin hiçbirinde bu maddenin kullanılmadığını belirtti. Peki Coca Cola’nın içeğinde endişe edilmesi gereken tek madde BVO mu?

indir (5)

ABD’de 17 yaşındaki bir gencin BVO maddesinin enerji içecekleri içeriğinden çıkarması yönündeki imza kampanyası sonuç verdi ve Coca Cola, BVO’nun şişelenmiş ve makinalara konulan tüm içeceklerden çıkarılacağını açıkladı. Bundan sonra, Powerade gibi içeceklerde ve meyveli ürünlerde kullanılan muadil bir madde kullanılacak.

Şirket, bugün de “Bromine bitkisel yağlar (BVO), Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye’de, Powerade de dahil olmak üzere, hiçbir ürünümüzde kullanılmamaktadır.Ürünlerimizin güvenliği ve kalitesi en büyük önceliğimiz olup, BVO içeren ürünlerimiz de dahil olmak üzere tüm içeceklerimiz güvenlidir ve satıldıkları ülkelerdeki tüm regülasyonların gerekliliklerini yerine getirmektedir.” açıklamasını yaptı.

Tiroid salınımını engelliyor

BVO, brom elementiyle sebze yağının biraraya getirilmesi ile oluşturuluyor. Avrupa ve Japonya”da gıdalarda kullanılması yasaklı olan madde  gazlı içeceklerde aromanın eşit olarak şişeye dağılması ve bulanık bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılıyor.

Vücuttaki yağ dokularında depolanan ve bir süre sonra toksik etkisi gösteren BVO fazla tüketimde baş ağrısı, halsizlik, hafıza ve cilt problemlerineden oluyor. Yanı sıra brom vücutta iyotun kullanılmasını engelleyerek tiroid hormonunun tiroid bezinden salınımını engelliyor, kansere neden oluyor.

Coca Cola’nın açıklanmayan içeriğinin neden olduğu muhtemel zararlar bir yanan, kutunun üstünde yazılan koruyucu amaçlı içerikler  E150D, E952, E951, E338, E330, Aromalar ve E211. Korucuyucu içeriklerin dışında zararlı maddeler ise şöyle:

Fosforik Asit: Genç kadınlarda, osteoporoz hastalığı riskini artırıyor.
Kafein: Sonuç: huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve sindirim şikâyetleri.
Boyar Madde(karamel): Şekerin 170 dereceye kadar ısıtılması ile elde edilir. Alerjik bünyelere zararlı bir maddedir.
Karbondioksit Gazı: Sağlığa zararlı bir gaz olup, yüksek oranda alınması ani ölümlere neden olur.
Şeker: Bir kola şişesinde yaklaşık 32 küp şeker bulunuyor.
Karmin: Şampuan ve kozmetik endüstirisnde de kullanılan renklendirici ‘Cochineal’ böceklerden elde ediliyor.
Yapay Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954. Bu maddelerin Alzheimer riski oluşturduğu bildiriliyor. Özellikle aspartamın çocukların zihinsel gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle ispatlanmıştır.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR