Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Kanadalı aktivist, altı ay süren karbon ayak izi farkındalık kampanyasını İstanbul’da noktaladı

0
karbon

Kanadalı iş insanı ve aktivist Craig Cohon, iklim krizi ve karbon giderimine dikkat çekmek için 3 Ocak’ta Londra’dan başladığı yürüyüşünü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İstanbul’da noktaladı.

Cohon, ‘Walk it Back’ kampanyası ile altı ay içinde 13 ülke, 82 şehir ve kasabadan geçti. 19 kent lideriyle görüşen Cohon, 76 CEO, genç girişimci ve profesyonel ile yürüdü, 250 milyon kişilik küresel bir izleyici kitlesine ulaştı.

Günde 25 ila 35 kilometre arası mesafeyi yürüyerek kat eden Cohon, kampanyası boyunca toplam 7 milyon adım attı.

Kampanya kapsamında İstanbul’da, Kanada Büyükelçisi Jamal Khokhar’ın katılımı ve WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız’ın moderatörlüğünde bir panel düzenlendi. Panelde deneyimlerini ve kampanyasının bundan sonraki adımlarını paylaşan Cohon, şunları söyledi:

“Yol boyunca çoğu insanın karbon gideriminden daha önce hiç haberdar olmadığını öğrendim. İstanbul’a ulaşmak bir son değil! Bu, yolculuğumuzun başlangıcının sonu. Ufka baktığımda, ‘Walk it Back’ kampanyası, benim yürüyüşümden ziyade karbon giderme kahramanlarından oluşan yeni bir koalisyona işaret ediyor. Ben bayrağı devrediyorum.”

Cohon, bu amaçla, değişime öncülük etmek isteyen aktivist, akademisyen, işletme sahibi ve politika yapıcılardan oluşan bir Gönüllüler Koalisyonu kurulduğunu belirtti.

karbon

Kentler mücadele için önemli

Panelde, WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, “Kentler, dünya karasal yüzeyinin sadece yüzde 2’sini kaplamasına rağmen, kentsel alanlar küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 70’inden ve emisyonların yüzde 75’inden sorumlu” diyerek kentlerin mücadeledeki rolüne dikkat çekti.

Craig Cohon’u yolculuğu boyunca destekleyen Kanadalı pek çok büyükelçiden biri olan Jamal Khokhar ise”Craig’i ve ‘Walk it Back’ ekibini, bu konunun önemini vurguladıkları için kutluyorum ve Kanada’nın iklim değişikliğiyle mücadele konusunda güçlü adımlar atarak küresel çabalara öncülük etmesinden gurur duyuyorum” diye konuştu.

Karbon gideriminin iklim değişikliğine karşı ortak eylemin temel bir unsuru olduğunu ve Kanada’nın bu sektörde bir dünya lideri olduğunu vurgulayan Büyükelçi Khokhar, “Çimento içermeyen karbonsuz betondan atmosferdeki karbonu yakalayan teknolojilere kadar, an itibarıyla dünyanın karbondan arındırılmasına yardımcı oluyoruz” dedi.

Cohon ve Gönüllüler Koalisyonu, bu gündemi ABD‘nin New York kentinde gerçekleşecek bir sonraki Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi‘ne ve daha da ileriye taşımakta kararlı. “Karbon giderimi konusundaki diyaloğu devam ettirme gibi bir görevimiz var” diyen Cohon, “Bu yolculuğun sadece ilk 7 milyon adımını attık” diyerek sözlerini noktaladı.

Karbon suçluluğundan iklim eylemine

Özellikle plastik şişelerin üretimi nedeniyle kullanılan petrol ve bu plastik atıkların dünyaya maliyeti nedeniyle dünyanın en büyük kirleticilerinden biri olarak görülen Coca-Cola’nın eski üst düzey yöneticisi ve iş insanı Craig Cohon, 3 Ocak’ta Londra’dan Avrupa kıtasını yürümek üzere yola çıktı. Amacı, küresel ısınmanın önüne geçebilmek için karbon gideriminin önemine dikkat çekmek ve kendisinin de sebep olduğu karbon borcunu ödemekti.

Cohon, karbon ayak izini hesaplatan ilk sivil vatandaştı. Bu deneyim sayesinde yıllar içinde hızlı hayat tarzının kaç ton karbon emisyonuna neden olduğunu hesaplatmış oldu. Coca-Cola ve Cirque du Soleil gibi şirketler için yıllar boyunca uçaklarla dünyayı dolaşan Craig, 13 yıl önce Thames Nehri’nin kıyısında bir tekneye yerleşti.

Cohon, karbon ayak izinin 8 bin 400 ton olduğunu hesaplatmıştı. Bu aşağı yukarı 4 bin araba, ve ortalama bir insanın karbon ayak izinin 28 katı kadardı.

Bu bilgi sonucunda dünyaya karbon borcunu ödeme fikri Cohon için bir takıntıya dönüştü: Yerküremize olan borcunu ödemek atmosferden tüm bu karbonu temizlemek ve dolayısıyla onyıllarca, ya da yüzyıllarca ya da en azından milenyum çocuklarının yaşamı boyunca iklim değişikliğini tersine çevirmekti.

Cohon, bu kararına ilişkin olarak şunları kaydetti:

Benim neslimdeki birçok insan gibi, ben de iklim sorununun aciliyetinin farkında değildim. Ancak karbon emisyonumuzun hala atmosferde olduğunu öğrendiğimde, karbon giderimi yöntemlerini araştırmaya başladım. Çok ciddi, hatta aşırı sayılabilecek bir kararlılık ve yatırım gerektirdiğini farketmesine farkettim ama atmosferden büyük miktarda karbon gidermenin mümkün olduğunu da öğrenmiş bulundum. Teknoloji hazır ve her geçen gün gelişiyor. Ama daha hızlı davranmamız gerekiyor, çok daha adil ve büyük bir ölçekte. Başarabilirsek, iklimle ilgili tarihi değiştirebiliriz.

You may also like

Comments

Comments are closed.