Hafta SonuManşet

Kendi defterini kendin yap: Artık Defter

0

Üzüntümü ve öfkemi verimliliğe dönüştürmem gereken zamanlardan biriydi. Güneş gözlüğümü takıp, kulağımdaki müzikle, ellerim ceplerimde yere bakarak yürümeyi sonlandırmam, dünyayla yeniden iletişim kurmam gerekiyordu. Meğer beni kendime getirecek şey Heybeliada’daymış; Bir Garip Atölye’nin düzenlediği defter dikim atölyesinde. Önümdeki işe konsantre olup renklerle uğraşmanın bana ne kadar iyi geldiğini fark ettim (en son üniversitedeyken turuncu yeşil pantolonlar giyiyordum, sonrasını hatırlamıyorum). Ardından her fırsatta oturup üretmeye, yaptıklarımı eşe dosta hediye etmeye başladım. Kazık kadar olsa da cici defter seven bir çoğunluk var.

53

 

Çocukken hediye bile paketleyemediğim için el işine yatkınlığım olmadığını sanıyordum. Baktım sevdim bu işi, Freecycle’dan yün, ip, kağıt ve bir bavul dolusu kumaş buldum. Özel siparişler geldikçe daha fazla zaman ve emek vermeye başladım. Bunu parayla ilişkimi güçlendirmek için fırsat görüp, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin içindeki Santraldükkan‘da ufak ufak satışa başladım. Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde düzenlenen Yaşam Okulu için takas yaptığım da oldu.

İsmi cismi olsun, hem artık malzemelerden oluştuğu vurgulansın, hem de ‘o artıklar bundan böyle defter’ anlamı olsun istedim; ‘Artık Defter’ dedim çocuklara. Logoyu çok sevdiğim Selim Ataöv tasarladı (birkaç test yapmamız gerektiği için yayınlayamıyorum henüz). Kağıtlar çabuk tükeniyor, kağıt bittiyse üretim de duruyor, çünkü satın almıyorum.

Başlangıçta birkaç alet ve malzeme almanız gerekebiliyor ama sonrası için tek masraf kaleminiz çift taraflı bant ve isteğe bağlı olarak japon yapıştırıcısı.

Zorunlu malzemeler:

40

Bız (ya da kağıtları üst üsteyken delebilecek kadar güçlü, iğneden daha sert bir alet)
Çift taraflı bant (mücellit tutkalı da olabilir, ben hiç kullanmadım)
Karton
Kağıt (15 yaprak bir defter için yeterli)
Kumaş
Sürfile makası (kumaşı kartona yapıştırdıktan sonra ipliklerin lif lif ayrılmaması için)
Kağıt makası
Mumlu ip
Yorgan iğnesi (küt iğne)
Cetvel
Maket bıçağı

Bu malzemelerin çoğu rahatlıkla Freecycle, Armağan Çemberi gibi yerlerden edinilebilir. Kumaş için ben de yardımcı olabilirim.

Seçmeli malzemeler:

Kuşgözü açma aleti
Kemer deliği açma aleti
Japon yapıştırıcısı (boncuk vs yapıştırmak için)

Yapılışı:

31

. Kartonu istediğiniz büyüklükte kesin (elinizdeki kağıdın boyutundan 1-2 cm büyük kesmek iyi oluyor-hata payı için).
. Kağıtları 2’şer 3’er gruplar halinde ikiye katlayıp, sert bir cisimle katlama yerinin üzerinden bastırarak iç içe koyun. Kağıtların kenarı yırtık/bozuk ise maket bıçağı ve cetvel yardımıyla düzeltin.
. Kağıtların iç orta kısmına göz kararı, mümkün olduğunca eşit aralıklarla 3 delik açın.

Evde küçük çocuk varsa, eskiyen pijamalarından çok tatlı defter kapağı oluyor!

Evde küçük çocuk varsa, eskiyen pijamalarından çok tatlı defter kapağı oluyor!

. Kartonun bir yüzeyini çift taraflı bantla kaplayıp kapakta kullanacağınız kumaşı yapıştırın (kumaşı kartona yapıştırmaktansa, kumaşı masaya koyup kartonu kumaşa yapıştırmak daha çok kontrol sağlıyor).
. Kumaşlı kartonun 4 kenarını da sürfile makasıyla düzeltin.
. Kumaşı yapıştırdıktan sonra katlayın kartonu (Daha önce katlayıp kumaşı sonra yapıştırırsanız pot yapıyor).
. Bir kağıdı şablon alıp kapak olarak kullanacağınız katlanmış kartona 3 delik açın.
. Tüm kağıtları kartonun içine koyup hepsini mumlu iple dikmeye başlayın.

Dikim:
Fiyonkun/ipin defterin dışında kalmasını istiyorsanız, ilk olarak dış orta delikten, içinde kalmasını istiyorsanız iç orta delikten geçirin iğneyi. Fotoğrafları, dıştan girdiğimiz örneğe göre çektim. Bu arada self timer ile çekip devamlılığı da kaçırmamaya çalıştım, yeterince açıklayıcı olmayan kareleri bilahare anlatabilirim.

Pancar suyuyla boyama denemesi yaptığım kapak

Pancar suyuyla boyama denemesi yaptığım kapak

İğneyi dışarıdan girdiğimizi varsayarsak devamında; alttaki ya da üstteki deliğe girip iğneyi dışarı çıkarın, dışarıdayken iğneye en uzak delikten (orta delik dışında herhangi biri) girip, son olarak iç orta delikten girip dış orta delikten çıkın ve fiyonk/düğüm atın. İpi tüm dikişe yetecek kadar kestiğinizden emin olun baştan.

35

İpi uzun tutup defterin etrafını dolayıp öyle düğüm ya da fiyonk atabilirsiniz.

Yakında artık defterlerin yanına bir takım sürprizler ekleyeceğim.
Instagram’da ‘artikdefter‘deyim, beklerim.

42-Ceylan-Yurdakuler

 

Ceylan Yurdakuler

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.