Hafta SonuManşetRöportaj

[Kedi-Siz] Oya & Bora: Bütün türlerin yaşam hakkı var!

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki; “Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.” Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Sizkedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Kırk sayıyı çok oldu geçeli, iki seneyi devirdik. Bunca zamandır yaptığım tüm projelerin içinde beni en heyecanlandıran Kedi-Siz galiba.

Nasıl heyecan yapmam ki? Bu köşede en sevdiğim sanatçılar ile kediler üzerine konuşuyorum. Daha ne isteyeyim?

Onlar ile röportaj yapacağım kesinleşince bilinçaltımdan anlamsız bir anı çıktı, sebebini anlayamadım.Gencim, televizyonda onları izliyorum, evlerinin terasında küçük domatesler ile konuşuyorlar.

Eğer bugün kaliteli müziği seçebilecek bir dinleyici olabildiysem kesinlikle onların payı var.

Çok heyecanlıyım.

Çünkü o Oya & Bora

***

43 – Oya & Bora: Bütün türlerin yaşam hakkı var!

Tolga Öztorun: Beraber yaşadığınız sizde en iz bırakmış kedileri dinlemek istiyorum. Şuan ev halkında kimler var?

Oya& Bora: Birlikte bu dünyayı paylaştığımız kedilerin ömrü, ne yazık, bir gün hastalıkla ya da yaşlılıktan, aramızdan ayrıldıklarında yaşamımızda da birşeyler götürüyorlar. Birlikte çok anı paylaşıp, kalbimizde pati izleri bırakan 7 kedimiz oldu ve her biri kucağımızda son nefesini verdi. 

Hüsnü, ilk göz ağrımızdı. Cemşit ise son kaybettiğimiz… Fip denen korkunç hastalık geçen yaz iki kedimizi birden bizden aldı. 10 gün arayla… Bu çok acıydı. Önce Osman, sonra Cemşit. 

Ama onlarsız olmuyor. Şimdi Oya’nın yolda bir börekçi kutusunun içinde minnacıkken bulduğu Korsan ve bir sahipli köpeğin ağzından kurtarılıp ameliyatlarla sağlığına kavuşan Kütük Hamdi var, bir de evin anneannesi 16 yaşındaki sağır kedimiz Mecbure. 

Tolga Öztorun:  Bu köşede en merak ettiğim sorulardan biri “ kısırlaştırma”. Sokak kedilerinin ve hatta ev kedilerinin kısırlaştırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Oya& Bora:Kısırlaştırma elbette doğal yaşama müdahale, ama nerede o doğal yaşam? Her yer betona dönüşüyor, değil bahçeli ev, mahalleler bile yok oluyor, Kedi ve köpekler ya kötü insanların işkencelerine maruz kalıyor ya da son sürat üstlerinden geçen bir arabanın altında can veriyor. 

Kısırlaştırma yaparken şuna çok dikkat ediyoruz; tekir ırkında azalma varsa 2 nesil bırakıyoruz, bu siyah sarı ve diğer ırklar için de aynı oluyor. Dişi kedileri ameliyat sonrası yaraları iyileşmeden asla sokağa geri bırakmıyoruz. 

Tolga Öztorun:  Kapı önü besleyiciliği, mahalle kediciliği ile aranız nasıl? Sanki elinizde kap sokakta gezdiğinizi hayal etmek hiç zor değil.

Oya & Bora: Yaşadığımız daire giriş üstü, balkona bir kedi merdiveni yaptık. Ve su geçirmez tahtadan bir kedi evi (otel de diyebiliriz) Kışın geliyorlar, yemek yiyip uyuyorlar. Ayrıca yanımızda kedi maması taşıyoruz, bir ihtiyaç sahibiyle karşılaşıp, mahcup olmamak için:))

Bu dünyanın tek sahibi doğaya hükmetme mücadelesini sürdüren insanoğlu değil elbet, bütün türlerin yaşam hakkı olan bir gezegen. Bunu unutmayalım.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız.

Oya& Bora: Sevgiler.

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.