EkolojiDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriKazdağları GünlüğüManşetYerel

Kazdağları’ndaki çadırlı nöbet koronavirüs bahanesiyle sonlandırılmak isteniyor

0
Fotoğraf: Her Yer KAzdağları

Haber: Elif Ünal

Çanakkale Orman Müdürlüğü, yeni koronavirüs salgınını gerekçe göstererek, Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenine karşı başlattıkları çadırlı nöbetin 270’inci gününde olan eylemcileri alandan uzaklaştırmak için tebliğde bulundu.

Kararda “Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlarda, orman içi ve kenarlarındaki mesire yerlerinde piknik yapılması, bu alanlara girilmesi, konaklanması, gecelenmesi, ateş yakılması, anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır” denildi. Ayrıca bahsi geçilen alanlarda Mülki İdare Amiri izni bulunmadan drone uçuşuna izin verilmeyeceği de belirtildi.

Aktaş: Çalışmalarına engel olduğumuz için bizi kovmak istiyorlar

Kazdağları’nda çadır nöbetinden Ferzan Aktaş Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada kararın kendilerine dün akşam saatlerinde tebliğ edildiğini ve tahliyelerinin istendiğini belirtti.  Bu kararın, şirketin çalışmaya başlamak istemesi sebebiyle verildiğini düşündüklerini söyleyen Aktaş şu değerlendirmede bulundu:

Buranın Salda gibi olmasından korkuyoruz. Biz gider gitmez, ruhsatlarını yenileyip çalışmaya başlayacaklarından korkuyoruz. Daha önce ruhsatsızken de ağaç kesimlerine devam etmişlerdi. Biz bunu belgeleyerek kesimleri durdurmuştuk. Şimdi baharda tekrar çalışmaya başlayacaklarına dair duyumlar alıyoruz. Bizim varlığımız buna engel olduğu için de bizi buradan kovmak istiyorlar.

‘Kendi izolasyonumuzu sağladık’

Salgının başlamasından itibaren kendilerini izole ettiklerini söyleyen Aktaş “Şu anda yedi kişi civarındayız. Kimi gün 30, kimi zaman daha kalabalık oluyorduk. Salgın başladığından itibaren izole ettik kendimizi. Bunu jandarmaya da bildirmiştik. Şehre inip çıkmamak için kilerimizi de doldurmuştuk” dedi.

Bu kararla kendilerini salgının yoğun olduğu büyük şehirlere ve şehirler arası yolculuğa mecbur bıraktıklarını belirten Aktaş “Asıl bu şekilde bizim sağlığımızı tehdit ediyorlar” dedi.

‘Maden şirketi çalışanları durmaya devam ediyor’

Öte yandan bölgede altın madeni işletme ruhsatı olmayan Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik’in çalışanları ise bölgede durmaya devam ediyor. Aktaş, “Kapısında en az üç dört kişi güvenlikte duruyor ve vardiyalı çalışıyor. Büyük bir alan olduğu için şantiyede daha kaç kişi var bilmiyoruz ancak arabalar gelip gidiyor. Bize uygulanan tahliye kararını onlar için uygulanmıyor. Onlar için ise herhangi bir sağlık önlemi alındığını görmedik” dedi.

Karara karşı çıkmak için Ekoloji Birliği ve Çanakkaleliler tarafından İl Pandemi Kurulu’na ve Valiliğe dilekçeler yazıldığını söyleyen Aktaş, “Biz burada yaşamak istemiyoruz. Biz burada çalışmalarına acilen durdurulmasını ve rehabilitasyon çalışmasına başlanmasını istiyoruz” dedi.

Her yer Kazdağları: Drone uçuşunun pandemiyle alakası ne?

Bölgede yaşayan eylemcilerin tahliye edilmesine yönelik karara tepki gösteren Her Yer Kazdağları da bir açıklama yayınladı. Pandemi krizinin doğa talanı açısından bir fırsata çevrilmek istendiğini görüyoruz” denilen açıklamada şu sorular yöneltildi:

❓Drone uçuşunun yasaklanmasının pandemiyle mücadeleye nasıl bir etkisi var? İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu, bu kararlarla şirketlerin gayri resmi ya da resmi çalışmalarını rahatlatmak,doğa tahribatlarının belgelenmesini engellemek mi istiyor?

❓Bu karar,tahliyeyi duyan kişilerin nöbet alanına sahip çıkmak için Kirazlı’ya gelmesine ve virüsün daha çok yayılmasına neden olacak bir karardır.Kurul, halkın Kaz Dağları hasssasiyeti bilmiyor olabilir mi?Böyle bir karar nasıl alınabilir?

❓Nöbet alanında izole kalanların tahliyesi demek bulaşın gittikçe daha çok yayıldığı ülkemizde, şehirlerarası yolculuğa zorlanmaları,hayatlarının riske atılması demek.Kurul, bu mağduriyeti yaratmayı ve riski nasıl göze alabilmektedir?

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.