Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kazdağlarına altıncılar yine göz dikti

0

Kazdağlarının en batı ucunda yer alan Kısacık ve civarındaki köylerde altın çıkarmak için  madenciler yine oyun peşinde.

Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında,  PUMİCE A.Ş. tarafından 200805708 RUHSAT NO’lu ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ kurulup işletilmesi planlanıyor.

Bölge halkı altın madeni işletmeye açıldığı takdirde doksan hektar ormanın kesilerek yok edileceği ve geçimini hayvancılık ve tarımdan karşılayan bölge halkı yaşam alanlarının geri dönülmez şekilde yok olacağından endişe ediyor.

Planlanan tesisin ruhsat alanı sadece Kısacık Köyü’nü değil komşu köyler Akşin, Baharlar, Dağahmetçesi ve Güzelköy gibi diğer köylerini de kapsıyor. Ayrıca, Kocadere, Kısacık Deresi, Akçin Göleti ve Ayvacık Barajına yapacağı etki nedeniyle Akçin Ovasında tarımcılık yapan ve bu bölgelere yakın olan Koşuburnu, Sapanca, Misvak, Bahçeli, Karagömlek, Küçükusun gibi köyleri ve Ayvacık İlçesini de etkileyecektir. Bu projeden Kazdağı eteklerinde yer alan köyler olumsuz etkilenecek.

Ayvacık Barajı, Akçin Göleti, Kısacık Deresi bölgenin yaşam alanları için çok önemlidir. Bu baraj, gölet ve dereler  maden alanına çok yakındır. Göletlerde meydana gelecek kirlenme ve su miktarındaki azalma, bu bölgede yaşayan  ve tarım yapan köylüleri ve içme suyunu buradan sağlayan Ayvacık halkını çok yakından etkileyecek.

Bölge halkı, 03.1.2015 tarihinde Kısacık Köyü’nde gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısına katılmayarak , tepki göstererek ve toplantıyı yaptırtmayarak  bu projeyi istemediğini belirtmişti.  Ancak halkın karşı çıkmasına rağmen ÇED sürecinin devam ettiğini ve 28 Haziran 2017 tarihinde Çevre Bakanlığında Kısacık Altın Madeni Projesi ile ilgili İDK Toplantısı yapılacağını ve projenin görüşüleceğini öğrenen köylüler  oldu bittiye getirileceği iddiasıylaprotestolara hazırlanıyor.

“Kazdağlarında hayat altından değerlidir” düsturuyla harekete geçen köylüler altın madeni yaptırmamaya kararlı görünüyor.

 

Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.