Kazdağlarına altıncılar yine göz dikti

Kazdağlarının en batı ucunda yer alan Kısacık ve civarındaki köylerde altın çıkarmak için  madenciler yine oyun peşinde.

Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında,  PUMİCE A.Ş. tarafından 200805708 RUHSAT NO’lu ALTIN MADENİ OCAĞI ve KIRMA-ELEME TESİSİ kurulup işletilmesi planlanıyor.

Bölge halkı altın madeni işletmeye açıldığı takdirde doksan hektar ormanın kesilerek yok edileceği ve geçimini hayvancılık ve tarımdan karşılayan bölge halkı yaşam alanlarının geri dönülmez şekilde yok olacağından endişe ediyor.

Planlanan tesisin ruhsat alanı sadece Kısacık Köyü’nü değil komşu köyler Akşin, Baharlar, Dağahmetçesi ve Güzelköy gibi diğer köylerini de kapsıyor. Ayrıca, Kocadere, Kısacık Deresi, Akçin Göleti ve Ayvacık Barajına yapacağı etki nedeniyle Akçin Ovasında tarımcılık yapan ve bu bölgelere yakın olan Koşuburnu, Sapanca, Misvak, Bahçeli, Karagömlek, Küçükusun gibi köyleri ve Ayvacık İlçesini de etkileyecektir. Bu projeden Kazdağı eteklerinde yer alan köyler olumsuz etkilenecek.

Ayvacık Barajı, Akçin Göleti, Kısacık Deresi bölgenin yaşam alanları için çok önemlidir. Bu baraj, gölet ve dereler  maden alanına çok yakındır. Göletlerde meydana gelecek kirlenme ve su miktarındaki azalma, bu bölgede yaşayan  ve tarım yapan köylüleri ve içme suyunu buradan sağlayan Ayvacık halkını çok yakından etkileyecek.

Bölge halkı, 03.1.2015 tarihinde Kısacık Köyü’nde gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı Toplantısına katılmayarak , tepki göstererek ve toplantıyı yaptırtmayarak  bu projeyi istemediğini belirtmişti.  Ancak halkın karşı çıkmasına rağmen ÇED sürecinin devam ettiğini ve 28 Haziran 2017 tarihinde Çevre Bakanlığında Kısacık Altın Madeni Projesi ile ilgili İDK Toplantısı yapılacağını ve projenin görüşüleceğini öğrenen köylüler  oldu bittiye getirileceği iddiasıylaprotestolara hazırlanıyor.

“Kazdağlarında hayat altından değerlidir” düsturuyla harekete geçen köylüler altın madeni yaptırmamaya kararlı görünüyor.

 

Yeşil Gazete

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR