ManşetDoğa MücadelesiEnerji

Kazdağları Kardeşliği: Çok geç olmadan torba yasayı geri çekin

0

Kazdağları Kardeşliği enerji ve maden şirketlerine bir takım ayrıcalıklar öngören Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli yeni torba yasaya ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada torba yasanın geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa, 13 Ekim’deki alt komisyonda görüşüldükten sonra 21 Ekim tarihinde gerçekleştirilen üst komisyon toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti. Değişikliklerin önümüzdeki haftalarda Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlanıyor.

‘Alamos Gold hala Kazdağları’nı işgal ediyor’

Kamuoyunda oluşan tepkiler ile torba yasadaki bazı maddelerin revize edildiğini belirten Kazdağları Kardeşliği “Anladığımız kadarıyla ilgili revizyon Alamos Gold‘un Kazdağları Kirazlı‘da yeniden faaliyet yapmasının önünün tekrardan kapanmasını sağladı” dedi.

Bunun iyi bir haber olduğu belirtilen açıklamada “Bu iyi haber, hepimizin eline sağlık. Fakat Alamos Gold hala hukuksuz şekilde Kazdağları’nı işgal etmeye devam ediyor” ifadeleri yer aldı.

Tepki toplayan 3’üncü madde değiştirildi

Torba yasa teklifinin en çok tepki toplayan maddeleri 3’üncü ve 5’inci maddeleriydi. 3’üncü maddede maden ruhsatlarının uzatma (temdit) döneminde, denetlemeler ve izinler tamamlanmadan maden işletmelerine Bakanlık izniyle 12 ay daha çalışma hakkı sunuluyordu.

Bu da kamuoyunda ruhsat süresi bitmiş Alamos Gold’un çalışmalara tekrar başlayacağı endişesi yaratmıştı. Bu madde komisyon görüşmesi sırasında yeniden düzenlendi ve şirketlere ruhsat süreleri bitiminden 12 ay önce başvuru yapma zorunluluğu getirildi.

Buna göre sürede başvuru yapmayan şirketler 100 bin lira para cezası ödeyecek. Ayrıca şirketlerin süre bitiminden altı ay önce Bakanlık veya ilgili kurumların istediği şartları yerine getirmesi gerekecek. Aksi taktirde başvuruları yok hükmünde sayılacak.

‘Son eklenen madde orman tahribini artıracak’

Kazdağları Kardeşliği tarafından yapılan açıklamada olumlu gelişmelere rağmen komisyon görüşmeleri sırasında son anda eklenen ve işletmelere ruhsat sahası dışında madencilik faaliyetiyle ilgili geçici tesis kurabilme imtiyazı veren yeni bir madde olduğunu hatırlattı.

Açıklamada “Madde 6 ‘ya göre ruhsatsız alanlar, madencilik faaliyetlerine açılıyor. Ülkenin yüzölçümünün büyük bir bölümü zaten madencilik alanları olarak ruhsatlandırılmışken bu alan denetimsiz bir şekilde daha da büyütülüyor ve ne olduğu tanımlanmamış geçici tesisler yapılabiliyor” denildi.

‘Sesimizi birlikte yükseltelim’

Bu maddenin ormanların daha fazla tahrip edilmesinin önünü açacağını belirten Kazdağları Kardeşliği, “Bu madde doğaya, yörede yaşayan insanlara ve o ekosistemin parçası olan tüm canlılara ise yıkım getiriyor. Rant uğruna hem bizlerden hem gelecek nesillerden havamız, suyumuz, gıdamız, yaşam hakkımız çalınıyor” ifadelerini kullandı.

Ekosistemlere verilen zararın küresel pandemi, iklim krizi ve türlerin yokoluşu olarak geri döndüğü belirtilen açıklamada “Çok geç olmadan şirketleri değil doğayı koru diyor #TorbaYasayıGeriÇek kampanyası ile sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz” denildi.

Torba yasanın geri çekilmesi için başlatılan ve şu ana kadar 100 ekoloji örgütünün ve 18 binin üzerinde bireyin imzacı olduğu kampanyanın hatırlatıldığı açıklamada “Hem imzacısı olduğumuz kurumlar hem de bireysel olarak her birimizin bu süreci büyütmesine çok ihtiyacımız var” çağrısında bulunuldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.